NOVA HRANA ZA MLEČNE KRAVE: Mikroalge koje vare insekti jačaju imunitet

NOVA HRANA ZA MLEČNE KRAVE: Mikroalge koje vare insekti jačaju imunitet

Grupa naučnika sa Severno-Kavkaskog federalnog univerziteta u Rusiji rekla je da bi biomasa mikroalgi koju vare insekti mogla da posluži kao osnova za funkcionalnu ishranu za mlečne krave i druge poljoprivredne životinje. Inovativna tehnologija kaže da se ovako poboljšava imuni odgovor, između ostalog, rekli su naučnici lokalnom izdanju Gazeta.

bube za alge za mlečne krave

Zašto je ishrana važna za mlečne krave?

Farme često koriste jeftinu hranu za životinje, a za kompenzaciju slabog imuniteta poljoprivrednih životinja koriste veterinarske lekove u velikim količinama, rekli su naučnici, objašnjavajući potrebu za novim rešenjima za ishranu.

 

I zaista, veterinarski sistem u Rusiji je izgrađen na način koji omogućava farmerima da koriste neke veterinarske lekove tokom tova u praktično neograničenim količinama. Ruski veterinarski propisi zahtevaju da se u gotovim proizvodima kao što su meso, mleko i jaja ne nalaze antibiotici iznad dozvoljenih granica. To obično znači da farmeri moraju da se uzdrže od upotrebe droga samo nekoliko dana pre klanja.

 

Kako alge mogu da doprinesu održivosti ishrane mlečnih krava?

 

Alge se ovde javljaju i kao alternativa soji u ishrani mlečnih krava.

Primena algi u stočnoj hrani izgleda obećavajuće, jer mnoge vrste algi imaju visok sadržaj proteina i mogle bi pomoći globalnoj poljoprivredi da ispuni svoje ciljeve održivosti. Ovaj odeljak pokriva najnovije inovacije i razvoj.


 

Kako pronalaći najbolje insekte?

bube za alge za mlečne krave

 


Radeći na proizvodu, naučnici su testirali nekoliko vrsta insekata koji se koriste u industriji stočne hrane.

„Pokušali smo sa muvama. Pogledali smo i bubašvabe, cvrčke, skakavce i skakavce. Ali na kraju, izbor je pao na tamnu bubu, tačnije jednu od njenih vrsta – zophobas morio“, rekao je Andrej Nagdaljan, vanredni profesor prehrambene tehnologije i inženjerstva na Univerzitetu Severnog Kavkaza.


„Njihove larve narastu do 6 centimetara; oni ne kanibaliziraju jedni druge i za njih je lako stvoriti potrebne uslove za život“, rekao je Nagdaljan, objašnjavajući prednosti tamne bube.

Ove bube mikroalge pretvaraju u biomasu, koja se uspešno koristi u ishrani krava.

 

Mikroalge su teško svarljive u svom prirodnom obliku

 

Tokom eksperimenta, insekti su se hranili Chlorella vulgaris, popularnom mikroalgom. Bogat je hranljivim materijama i već se koristi u obliku suspenzije kao dodatak hrani u ishrani domaćih životinja, naveli su naučnici.

Međutim, u svom izvornom obliku, njen ćelijski zid je toliko jak da ga probavni sistem goveda ne može razbiti. Kao rezultat toga, krava ne apsorbuje potrebne vitamine i mikroelemente. Ali ako bube unapred svare alge, njihova nutritivna vrednost za krave se značajno poboljšava, primetili su naučnici.

 

Planovi komercijalizacije za novu hranu za mlečne krave

 

Tokom istraživanja, bube su mikroalge pretvorile u biomasu, koja je uspešno korišćena u ishrani krava. Kako su objasnili predstavnici Severno-Kavkaskog univerziteta, završen je samo prvi deo studije.

Postoje preliminarni planovi da se pronađu investitori za pokretanje industrijske proizvodnje biomase iz mikroalgi. Nekoliko lokalnih preduzeća već je izrazilo interesovanje za tehnologiju, rekli su naučnici, ne dajući dodatne detalje.

 

Izvor: allaboutfeed

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica