Prosečan Švajcarac godišnje popije 233 čaše mleka! Zašto je ovo mleko toliko posebno?

Prosečan Švajcarac godišnje popije 233 čaše mleka! Zašto je ovo mleko toliko posebno?

Da Švajcarska ima nacionalno piće, to bi bilo švajcarsko mleko. Švajcarci toliko vole svoju mleko, čak su smislili kako da ga piju kao gazirani napitak (Rivela je zasnovana na mlečnom serumu).

Mleko iz alpskih regiona koji će kasnije postati Švajcarska prvi su preradili Kelti. Rimljani su ga uzgajali, ali je kravlje mleko bilo veoma nepopularno. Umesto toga, farmeri su nekada muzli svoje koze i ovce da bi proizveli svež sir.

Uzgoj i ishrana švajcarskih krava

Prosečan švajcarski farmer poseduje 23 muzne ​​krave, što je malo u poređenju sa drugim zemljama. U alpskim regionima prosek je 28 – u ravničarskim krajevima je 26. Švajcarska mlekarska industrija duguje veliki deo svog uspeha alpskim pašnjacima. Kiša i sunčeva svetlost, kao i raznolikost biljaka, znači da je švajcarsko mleko tradicionalno bogatije i ukusnije od mleka iz ravnijih poljoprivrednih oblasti.

Da bi krava proizvela 1 litar mleka potrebno je najmanje 2 litra vode i 4 kilograma sveže trave. To je jednako jednom stadionu za američki fudbal po kravi, godišnje! Tokom zime, boja putera je mnogo svetlija nego tokom leta. Ovo je tačno jer letnja trava sadrži mnogo karotina u poređenju sa zimskim senom, ostavljajući žuti trag u letnjem puteru.

Proizvodnja mleka u Švajcarskoj

Poljoprivrednici dobijaju 0,53 franka po litru mleka (februar 2015). To je pad od 10 odsto za godinu dana. Emmi AG je najveći proizvođač mleka u Švajcarskoj. Pošto su u decembru 2014. izašli na berzu, moglo bi se tvrditi da se švajcarskim mlekom trguje na švajcarskoj berzi.

U alpskim regionima, farmeri obično utovaruju dnevno mleko u svoja vozila da bi ga odložili na sabirnom mestu u gradu. U Lencerheideu, 1600 litara svežeg mleka teče kroz cevovod od Alpa pravo do fabrike za preradu mleka Puracenter.

Širom Švajcarske, automati za mleko nude sveže mleko sa farme celog dana, sedam dana u nedelji.

A kako izgleda mlekomat u SRBIJI pročitajte  OVDE

svajcarska krava

Potrošnja mleka u Švajcarskoj

Prosečan Švajcarac popije 70 litara mleka godišnje. To je ukupno 233 čaše za samo godinu dana! 2014. je bila godina sa najvećom zabeleženom proizvodnjom mleka. 550.000 muznih krava u Švajcarskoj proizvelo je 3,47 miliona tona mleka. Ovo je jednako zapremini 1.348 olimpijskih bazena!

U mnogim delovima sveta, mleko se prodaje potrošačima u različitim vrstama i ukusima: nemasno mleko, obrano mleko, mleko bez masti, mleko sa vitaminom D, itd. U Švajcarskoj to nije slučaj jer je većina mleka prirodno „cela”.

Posle skandala sa mlekom 2008. godine, kineske bebe su postale najveći potrošači formule za odojčad napravljene od švajcarskog mleka. Osim Nestle-a, najmanje jedna fabrika za preradu mleka u blizini Lucerna ima namenske proizvodne linije za bebe.

Da li ste znali?

Najaktivnija krava na svetu se zove Loveli. Ona je svetski poznata švajcarska “ljupka” maskota. Ova krava se pojavila u desetinama reklamnih kampanja koje promovišu zdravstvene prednosti mleka. Očigledno, ona je najaktivnija krava na svetu!

(Izvori: potrošnja mleka kompanije Swissmilk2014 milk production statistika proizvodnje mleka za 2014., vlasništvo krava od strane Svissmilk, zahtevi za vodom od strane Svissmilk, sudski zapisi o propagandi mlečnog lobija, kineski skandal sa mlekom na Vikipediji, cena mleka u februaru 2015 milk price)

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica