Ishrana krmača u periodu laktacije

Ishrana krmača u periodu laktacije

Nakon prašenja krmače, veoma je važna adekvatna ishrana kako ne bi došlo do prekida laktacije što bi uticalo na dalji razvoj prasadi. Kada smanjiti količinu obroka piše Nebojša Brajović iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Čačka.

Krmača - © Pixabay

Na pet dana pred samo prašenje, obroke krmačama treba postepeno smanjivati, tako da se na dan pred prašenje i tog dana, krmače ne hrane. Ta dva poslednja dana daje se voda i blagi napoj sa pšeničnim mekinjama koji ima laksativno dejstvo. 

Kada prođe 5 do 7 sati nakon prašenja, krmačama se daje oko 0,5 kg koncentrata. Zatim se dnevni obrok postepeno povećavaju. Na pun obrok u periodu dojenja se prelazi posle 5-6 dana.

Hrana se daje u suvom stanju, u dva ravnomerno raspoređena obroka. Količina dnevnog obroka za krmaču se određuje prema broju prasadi u leglu, a iznosi oko 0,4 kg po prasetu i 1 kg. za krmaču. To znači da krmača koja doji 10 prasadi treba da dobije 5 kg. hrane dnevno.

Krmače dojare trebalo bi hraniti obrocima obilnim obrocima koji sadrže 14-16 % sirovih proteina i 3000 – 3200 ccal/kg, radi stimulisanja lučenja mleka. Ukoliko obrok ne sadrži dovoljnu količinu kabaste hrane (vlakana), može se javiti opstipacija.

Ako se opstipacija javi, onda se zrna žitarica mogu zameniti sa 15- 20 % pšeničnih mekinja ili sa do 10 % lucerkinog brašna, repinog rezanca par dana pre prašenja i 7 dana posle prašenja.

Uobičajeno je da se krmače hrane do sitosti, da se ne štedi na hrani. Krmača u periodu laktacije izgubi 10-20 kg. od svoje težine koja se nadoknađuje do sledeće oplodnje i na taj način postiže masu koju je imala u prethodnoj oplodnji.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe 


Autor: Dipl. inž. Nebojša Brajović PSSS Čačak

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica