I koze mogu biti vredni radnici

I koze mogu biti vredni radnici

Nikada niste čuli za koze koje rade za vladu? Deluje neverovatno, ali je istinito. Ove koze su vredni radnici kanadske vlade, i to svake sezone na posebnom zadatku.

 

Koza © Pixabay

Uzgoj koza ne mora biti uvek isti. Pored mleka i mesa, koze mogu doprineti u još nečemu. Već je poznato da su koze jako pametne životinje, ali da mogu i da rade po zadatku, e to je novina. Ova zanimljiva priča počinje u gradu Edmonton, prestonici provincije Alberta, u zapadnoj Kanadi.

Naime,  Edmonton već godinama ima problem sa korovom. Kako je od 2015. godine u ovom gradu zabranjena upotreba herbicida u javnim parkovima, morali su da pronađu adekvatnu alternativu. Došli su do genijalnog rešenja: zaposlili su stado koza!

Ovo stado zapošljenih koza na svoj posao u isti park dolazi tri puta u toku leta i ostaje tamo sedam do deset dana. Kod stanovnika Edmontona naročito čuđenje izaziva to što su ove koze u potpunosti dresirane i što razumeju komande. Na primer, kada su na jednom kraju parka moguće ih je jednostavno pozvati i čitavo stado će doći tamo gde ih zovete.

Koze © Pixabay

Svaka od ovih koza u jednom danu može da pojede i do 10 kilograma korova. Kako navode ljudi zaduženi za ovaj specifičan projekat, koze su savršene životinje za ovaj posao iz više razloga. Prvenstveno, one mogu uspešno da savladaju sve vrste terena. Takođe, one imaju specifičan i vrlo jak probavni trakt koji može podneti ogromnu količinu korova koji pojedu. Kiselina u njihovom stomaku uništava seme. Njiihov probavni trakt smanjuje klijanje semena, pa se iz semena koje se nađe u njihovom izmetu razvije mnogo manje korova.

Pored ovoga, enzimi u želucu koza razgrađuju delove biljaka koji iritiraju drugu stoku. Jak stomak ovih koza zapravo im i omogućava da obavljaju ovaj posao.


Koze su obučene da brste određene vrste korova koje mogu biti posebno štetne za biljke u svojoj blizini.

Osnovna prednost jednog ovakvog projekta jeste to što je pronađeno rešenje za korov, bez upotrebe herbicida, jednom potpuno ekološki osvešćenom alternativom.

Razmotrite, pored standardnog uzgoja koza, možda možete razmisliti o tome da ih zaposlite i na jedan ovakav način!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica