BIKOVI opet na ceni, a PRASIĆI poskupeli svuda!

BIKOVI opet na ceni, a PRASIĆI poskupeli svuda!

U klanicama na području Braničevskog regiona zabeležen rast otkupne cene tovnih bikova. Na stočnoj pijaci u Novom Sadu skuplje obe kategorije prasadi. Rast cena jagnjadi, jaradi i ovaca na području Leskovca.

prasići jedu koncentrat

Cene bikova, krava i teladi

Rast otkupne cene tovnih bikova preko 500 kilograma SM rase evidentiran je u klanicama na području braničevskog regiona. Protekle nedelje dominirao je iznos od 360 din/kg. Klaničari sa područja južno-banatskog regiona po višoj su ceni vršili otkup tovne junadi preko 480 kilograma u period od 06. do 12. juna, jer je cena iznosila 340 din/kg. Odgajivači tovnih bikova sa područja podunavskog regiona protekle su nedelje po višim cenama predavali tovne bikove preko 500 kilograma klaničaria sa ovog područja. Otkupna cena tovnih bikova preko 500 kilograma SM rase bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu i u klanicama na području pčinjskog regiona. Protekle nedelje dominirao je iznos od 360 din/kg.

U klanicama na teritoriji južnobačkog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma SM rase. Otkup ove kategorije goveda odvijao se po ceni od 350 din/kg. Prodajna cena tovne junadi od 350 do 480 kilograma bila je niža u odnosu na prethodnu sedmicu na stočnoj pijaci u Požarevcu, pošto je dominirao iznos od 260 din/kg. Obim ponude grla bio je prosečan. Reporter STIPS iz Niša zabeležio je pad otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma, pošto se otkup najčešće obavljao po ceni od 350 din/kg.

Cena prasadi, krmača i tvonih svinja

Na pijaci žive stoke u Novom Sadu evidentiran je rast prodajnih cena prasadi, kako grla do 15 kilograma, tako i grla od 16 do 25 kilograma. Kod grla do 15 kilograma dominiro je iznos od 400 din/kg, a kod grla od 16 do 25 kilograma iznos od 390 din/kg. U klanicama na području južnobačkog regiona došlo je do rasta otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma, pošto je dominirao iznos od 370 din/kg. Rast otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma evidentiran je u klanicama na području južnobanatskog regiona, jer je dominirao iznos od 200 din/kg.

Protekle je sedmice došlo do rasta otkupne cene prasad od 16 do 25 kilograma u klanicama na teritoriji podunavskog regiona. Za razliku od njih niže su bile otkupne cene obe kategorije tovnih svinja. Za otkupljena grla od 80 do 120 kilograma odgajivači su dobijali 170 din/kg, a za grla preko 120 kilograma 150 din/kg. Otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području jablaničkog regiona. Za otkupljena grla odgajivači su protekle sedmice dobijali 360 din/kg.Ista kategorija prasadii bila je jeftinija u odnosu na prethodni period i na stočnoj pijaci u Leskovcu.

Klaničari sa područja nišavskog regiona snizili su otkupnu cenu prasadi od 16 do 25 kilograma u sedmici za nama, pošto je dominirao iznos od 360 din/kg. Protekle je sedmice zabeležen pad otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma u klanicama na području pčinjskog regiona, pošto je dominirao iznos od 200 din/kg. Ponuda je bila prosečna.

Cena jagnjadi, šilježadi,  koza i ovaca

Na stočnoj pijaci u Leskovcu protekle je nedelje došlo do rasta cene jagnjadi, jaradi i ovaca. Cena jagnjadi iznosila je 380 din/kg, jaradi 250 din/kg i ovaca 140 din/kg. Izostala je ponuda ostalih kategorija ovaca i koza. U klanucama na području Niša evidentiran je rast otkupne cene jagnjadi na 380 din/kg protekle nedelje. Rast prodajne cene jagnjadi evidentirao je i reporter STIPS iz Novog Sada. Jagnjad su se protekle nedelje mogla pazariti najčešće po ceni od 390 din/kg.

Klaničari sa područja podunavskog regiona podigli su protekle nedelje otkupnu cenu ovaca, pošto je dominirao iznos od 180 din/kg. Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prvu sedmmicu juna u klanicama na području Šapca. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 300 din/kg. Reporteri STIPS iz Čačka evidentirali su pad prodajne cene jagnjadi na pijaci žive stoke u Čačku. Protekle su se nedelje mogla pazariti najčešće za 330 din/kg. Pored njih mogle su se pazariti i ovce čja je cena iznosila 120 din/kg.


Jagnjad su protekle nedelje bila jeftinija i na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer se prodaja odvijala najčešće po ceni od 350 din/kg. Na stočnoj pijaci u Vranju došlo je do pada prodajnih cena jagnjadi i ovaca u odnosu na prethodni period. Za jagnjad su odgajivači dobijali 350 din/kg, a za ovce 150 din/kg.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica