Svet poljoprivrede Prodavnica

Srpska Crnja: Još jedna porodica dobila svoj krov nad glavom

Projekat Ministarstva zaduženog za brigu o selu stigao je i do Srpske Crnje. Još jedna porodica dobila je svoj krov nad glavom i priliku da se bavi poljoprivredom. Pogledajte u prilogu.

U poseti Novoj Crnji bio je i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i agroekonomista Milan Prostran, član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i član komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

„Zajedno sa Ministarstvom za brigu o selu radimo na programima za poboljšanje života i povratku Srbije u srpska sela. Predlagaćemo i, duboko verujem, i realizovati najrazličitije programe iz oblasti ostvarivanja egzistencije do kulture na selu, jer bez kulture nema ni života“- izjavio je akademik Škorić.

Ministar Milan Krkobabić rekao je da je Srednji Banat neće ostati prazan. Prilikom posete porodici Miočin dobio je objašnjenje u kom pravcu će ići dalji razvoj domaćinstva.

„Ministarstvo nam je obezbedilo kuću, mi ćemo od nje napraviti dom. Želimo da napravimo samoodrživo domaćinstvo sa solarnim panelima za nezavisni izvor energije, da zasadimo voće, povrće… da napravimo idealan dom za svog sina. A ako bude još dece lako ćemo dograditi još jednu prostoriju“, izjavio je Boris Miučin, dobitnik sredstava po konkursu za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Predsednik opštine Vladimir Brakus izjavio da opština Nova Crnja, kao svaka opština u Srbiji, ima određene probleme da obezbedi sve što je potrebno svojim mesnim zajednicama, ali da su uzeli aktivno učešće u dosadašnjim programima ovog Ministarstva.

„Prvih 10 zahteva za bespovratna sredstva za seosku kuću sa okućnicom su rešena pozitvno, a konkurisali smo i za minibus za prevoz seoskog stanovništva, kao i za dodelu sredstava za održavanje manifestacije „Miholjski susreti sela“. Ulažemo i sredstva iz opštinskog budžeta i verujemo da naši meštani već osećaju boljitak”, rekao je Brakus.

Na teritoriji Srednjobanatskog okruga do sada je iz programa finansijske podrške zadrugama, koji još uvek sprovodi Ministarstvo za brigu o selu, izdvojeno 70 miliona dinara .

Sagvornici: Dragan Škorić, akademik
Ministar Milan Krkobabić
Boris Miučin, dobitnik sredstava
Vladimir Brakus, predsednik opštine Nova Crnja

Komentari