Superior – hibrid kukuruza Bećar – dobar za sušu, vlagu, ali i naš džep

Superior – hibrid kukuruza Bećar – dobar za sušu, vlagu, ali i naš džep

Hibrid kukuruza Bećar kompanije Superior svojim se karakteristikama dobro pokazao na njivama Mladena Šljivića. Dobro otpušta vlagu i daje maksimalne prinose čak i u najekstremnijim uslovima. Klipovi su izrazito veliki i položeni dosta nisko, a stabljika ne poleže. Mladen Šljivić ističe da će ponovo koristiti hibrid Bećar jer je, kako kaže, dobar za sušu, vlagu, ali i naš džep.

Mladen Šljivić, mladi ratar iz mesta Preljina kod Čačka, prošle godine sejao je hibrid kukuruza Bećar kompanije Superior. Zadovoljan je prinosom i klipom, a pogledajte šta još kaže o karakteristikama ovog hibrida:

Ovo je bio prvi put da koristimo hibrid Bećar. Setva je obavljena 8. aprila, a predusev je bila detelina. Setva je urađena prilično gusto, na 24 centimetra.”
 

Da li ste ranije imali iskustva sa hibridom Bećar?

Nešto probno smo radili na maloj površini. Sada prvi put radimo na većoj.”
 

Bećar hibrid kukuruza– ©Agromedia  


Kako biste opisali ovaj hibrid?

Opisao bih ga baš onako kako je opisan i na bilbordu, kao hibrid koji je dobar za sušu, za vlagu, ali i za naš džep. Klipovi su veliki, a očekujemo prinos od oko 8 tona po hektaru. Inače, kukuruz sejemo samo za naše potrebe.”
 

Vidim da su klipovi položeni dosta nisko. To znači da ne bi trebalo da bude poleganja, niti lomljenja biljaka i stabljika?

Ne bi trebalo. Već je do sada pretrpeo jake vetrove i pokazao se kao odličan i u ekstremnim uslovima.”
 


Mladen Šljivić – ©Agromedia  


Da li ćete sejati Bećar i ove godine?

Prošle godine smo bili zadovoljni Bećarom i veličinom klipova, pa ćemo ga možda sejati i na većim površinama.”
 


Da li i vaše komšije ovde iz okoline koriste Bećar?

Koriste, mada još uvek ne preterano, pošto je ovaj hibrid tek u ekspanziji, ali nadamo se da će se njegova proizvodnja proširiti.”


Sagovornik:
Mladen Šljivić, Preljina kod Čačka

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica