Skladištenje zrna kukuruza i pšenice: Ovo je REŠENJE da se sačuva njihov kvalitet

Skladištenje zrna kukuruza i pšenice: Ovo je REŠENJE da se sačuva njihov kvalitet

Nakon žetve pšenice i berbe kukuruza, ratari moraju da obrate pažnju na skladištenje zrna ovih kultura, kako bi uspešno zaokružili proizvodnju i ostvarili visoku tržišnu vrednost i odličnu upotrebljivost istih. Očuvanje kvaliteta zrna kukuruza i pšenice ostvaruje se obezbeđivanjem kvalitetnih i adekvatnih uslova za njihovo čuvanje. Postavlja se pitanje na koji način to ostvariti?

Aktuelna primena skladištenje Foto: Galenika-Fitofarmacija

Skladišne štetočine su najznačajniji uzročnici propadanja zrna

Osnovno je omogućiti neophodno provetravanje kako bismo od samog početka sprečili pojavu štetnih mikroorganizama, a još važnije je suzbijanje štetnih insekata, pre i posle unošenja pšenice i kukuruza. Skladišne štetočine su najznačajniji uzročnici propadanja zrna. Štete mogu preći i 10 posto. Osim toga, pre samog skladištenja neophodno je skladišni prostor očistiti i obaviti dezinsekciju jer nam je dobro poznato da postoje štetni insekti koji mogu pričiniti značajne štete. Ukoliko ne obavimo mere zaštite skladišta i zrna, štete će biti neizostavne.

Žitni žižak, žižak pirinča, žitni moljac i kestenjasti brašnar – najznačajnije skladišne štetočine

Naredno pitanje koje se postavlja je: Koje su najznačajnije skladišne štetočine pšenice i kukuruza? To su: žitni žižak (Sitophilus granarius), žižak pirinča (Sitophilus oryzae), žitni moljac (Sitotroga cerealella) i kestenjasti brašnar (Tribolium castaneum).

Gorenavedene štetočine se hrane zrnom kukuruza i pšenice, a mogu predstavljati problem i drugoj uskladištenoj robi. Zbog toga je neophodno pored fizičkog čišćenja praznih prostora za skladištenje uraditi i hemijsko tretiranje, a nakon toga potrebno je obaviti i direktno tretiranje zrna pšenice i kukuruza sa sredstvima registrovanim za suzbijanje navedenih štetočina.

Etiol ultra – preparat koji pruža dugotrajnu zaštitu od skladišnih štetočina

Preparat Etiol ultra odlikuje visoka efikasnost. Registrovan je za zaštitu zrna kukuruza i pšenice od skladišnih štetočina. Tretman sa navedenim preparatom pruža dugotrajnu zaštitu od štetnih insekata.

Tretiranje se obavlja direktnim nanošenjem na zrno. Ukoliko je prazno skladište tretirano pre unošenja zrnaste robe period zaštite je duži. Sloj robe koja se tretira ne bi trebao da bude viši od 1 metra. Dozvoljeno je tretiranje zrna za izvoz, odlikuje ga karenca od 7 dana.

Količina primene:

10 ml na 1l vode za tonu merkantilnog zrna dok je količina za tonu semenskog zrna 40 ml na 1l vode.


Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica