Povećava MLEČNOST krava, daje kvalitetan MED – ovako se gaji ESPARZETA

Povećava MLEČNOST krava, daje kvalitetan MED – ovako se gaji ESPARZETA

Esparzeta je višegodišnja leguminozna vrsta koja može rasti i na siromašnim zemljištima. Ova biljka dobro razvijenog korenovog sistema predstavlja veoma korisnu krmnu hranu koja ima brojne benefite u odnosu na druge vrste, a spada i u izrazito značajne medonosne biljke za pčele, naročito u periodu nestašice bagremove paše.

Ova biljka se seje u martu i aprilu, a mi vam predstavljamo uslove koje ona zahteva, ali i otkrivamo razloge zbog kojih ju je potrebno gajiti.

Odlična krmna hrana i ispaša za pčele

Značaj esparzete se naročito ističe u ishrani preživara. Naime, ova biljka utiče na uvećanje mlečnosti kod krava, a pritom smanjuje njihovu nadutost.  Upotrebljava se za ispašu i košenje. Najadekvatniji kvalitet krme se ostvaruje njenim košenjem tokom početka cvetanja.

Ova biljka na godišnjem nivou ima dva otkosa. Za ishranu životinja se koristi zbog visokog sadržaja proteina, mineralnih materija i karotina. Pored toga što zahteva skromnije uslove uzgoja, još jedna stvar koja je razlikuje od lucerke su ređi napadi viline kosice.

[related_post id=“1″]

Njena primena u ishrani životinja datira još iz Srednjeg veka, kada se koristila u Francuskoj.

Značaj ove biljke za pčele se ogleda u tome što cvetanje startuje u drugoj polovini maja kada izostaje bagremova paša. Ima cvetove koje su ovom insektu veoma atraktivni, med je karakterističnog i aromatičnog ukusa i mirisa.

Ova izuzetna meduša cveta dva puta godišnje u vremenskom intervalu od 20, 30 dana. Pored nektara, izvor je i cvetnog praha u manjoj meri.

Uslovi uzgoja esparzete

Kada je u pitanju zemljište na kome se ova biljka sadi, potrebno je izbegavati ona koja imaju veliku vlažnost i visok nivo podzemnih voda, kao i zemljišta kisele pH vrednosti.

Kao što je gorepomenuto ima jak koren pa može uspešno prebroditi sušne periode. Esparzeta se uspešno gaji na kamenitim i plitkim zemljištima. Jak koren joj pomaže da usvaja fosfate i vodu iz dubljih slojeva zemlje.

Setva se vrši u martu i aprilu. U predsetvenu obradu spadaju ravnanje i usitnjavanje zemljišta. Kada se setva izvrši potrebno je povaljati zemljište da bi se stvorio bolji kontakt semena i zemljišta i zbog toga što ova biljka zahteva dobro slegnuto zemljište.

Ukoliko želite da sadite esparzetu na isto mesto gde je i ranije bila zastupljena, morate sačekati da prođe onoliko vremena koliko je trajao njen životni vek, to jest od pet do osam godina.

Esparzeta ostavlja zemljište sa dosta azota i odličan je predusev za žitarice. Na početku je ova biljka osetljiva na temperature ispod pet stepeni, međutim kako se razvija njena otpornost raste.

 

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti