Pokrovni usevi mogu smanjiti prinose useva, pokazuje studija

Pokrovni usevi mogu smanjiti prinose useva, pokazuje studija

Prema novom istraživanju koje je predvodio Univerzitet Stanford, pokrovni usevi smanjuju prinose kukuruza i soje.

usevi pokrivni

Pokrivni usevi kao što se trenutno radi u glavnom američkom regionu gajenja useva smanjuje prinose kukuruza i soje i može dovesti do indirektnih uticaja na životnu sredinu proširenog uzgoja kako bi se nadoknadili gubici. To je zaključak studije Univerziteta Stanford, objavljene u Global Change Biology.

Analizirano je 20 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta

Pokrivni usevi se trenutno obavljaju na oko 5% polja u primarnom regionu uzgoja kukuruza u SAD. U prvoj velikoj analizi uticaja na prinos na nivou polja od pokrovnog useva širom američkog kukuruznog pojasa, istraživači su koristili satelitske snimke da pregleda oko 20 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u Ajovi, Indijani, Misuriju, Ohaju, Ilinoisu i Mičigenu.

Analizirali su svaku njivu na kojoj su se gajili pokrovni usevi najmanje tri godine, upoređujući ih sa sličnim poljima koja nisu bila zasađena pokrovnim usevima.

Prinos je opao za 5,5% za kukuruz i 3,5% za soju

U proseku, polja sa pokrovnim usevom beleže pad prinosa za 5,5% za kukuruz i 3,5% za soju. Veći gubici prinosa kukuruza verovatno odražavaju veću potrebu useva za azotnim đubrivom, hemikalijom koju koriste i obični pokrovni usevi, i vodom, koja pokrivači usevi mogu da iscrpe pre sušnih sezona rasta.

Pad prinosa izjednačava se sa gubitkom od oko 40 dolara po jutru za kukuruz i 20 dolara po jutru za soju. Taj gubitak, u kombinaciji sa troškovima primene pokrovnih useva – oko 40 dolara po jutru – čini dugotrajno usvajanje ove prakse izazovnim, pišu istraživači.

pokrivni usevi studija

Pokrivni usevi bi se i dalje mogli pokazati korisnim

Uprkos otrežnjujućim nalazima, istraživači naglašavaju da bi se pokrovni usevi i dalje mogli pokazati korisnim za poljoprivrednike i ostatak društva. Moguće je da će biti potrebno neko vreme da se ostvare koristi i verovatno će farmeri postati bolji u primeni.


Više istraživanja može pomoći u vođenju te implementacije pokazujući, između ostalog, kako alternative raži – najčešće korišćenoj pokrivnoj kulturi u američkom kukuruznom pojasu – mogu dovesti do većeg prinosa primarnih useva u nekim regionima.

Pokrivni usev je jedan od načina skladištenja ugljen-dioksida u tlu. Dolazi dan kada će većina farmera u razvijenom svetu zarađivati od skladištenja ugljen-dioksida u svom zemljištu, ali kada i koliko? Saznajte u ovom članku: Kako zaraditi novac od sekvestracije ugljenika u zemljištu?

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica