Ova sorta soje je trenutno jedna od najzastupljenijih u Evropi

Ova sorta soje je trenutno jedna od najzastupljenijih u Evropi

U mestu Mali Stapar, nedaleko od Sombora, kompanija „Axereal Srbija“ ove nedelje održala je Dan polja soje. Na globalnom nivou, „Axereal“ predstavlja najveću žitarsku kooperativu u Francuskoj, koja godišnje otkupljuje 5 miliona tona žitarica od svojih kooperanata. U Srbiji, ova kompanija posluje već 9 godina i ratarima u Vojvodini je već dobro poznata po kvalitetnom semenu pšenice, ječma, kukuruza, suncokreta i soje.

 

Siniša Todorović, direktor proizvodnje u kompaniji „Axereal Srbija“, rekao nam je na koji način posluje jedna od najvećih poljoprivrednih kooperacija u Francuskoj.

Biodizel iz ulja soje znatno pojeftinjuje proizvodnju

Vlasnici Axereala su 13.500 francuskih proizvođača. Svi oni su prepoznali svoj interes u udruživanju i tako su napravili jednu veliku, moćnu kompaniju, čiji cilj nije da od proizvođača uzme što jeftinije proizvod, a skuplje im proda robu. Naprotiv, ona svoj interes nalazi u tome da pomogne proizvođačima da jeftinije proizvedu svoju robu i prodaju je po što je moguće boljoj ceni“, navodi Todorović.

Soja u polju - ©Agromedia 

Naš cilj je da i ovde u Srbiji na sličan način uradimo posao, odnosno da pomognemo proizvođačima da svoju robu skupe u našem magacinu, kako bi je mi zatim dali kupcu po najpovoljnijim cenama“, dodaje on.

„Axereal Srbija“ je svoju ponudu soje započeo prošle godine i to sa ranom sortom Lisabon, koja se odlično pokazala na našem podneblju. Na ovom Danu polja predstavljena je i jedna novija sorta francuske semenske selekcije Euralis. Reč je o sorti pod imenom Palador, iz prve grupe zrenja, koja je inače trenutno jedna od najzastupljenijih i najrodnijih soja u Evropi.


„Axereal Srbija“ godišnje otkupi oko 20.000 tona pivarskog ječma, što ovu kompaniju čini veoma važnim akterom na domaćem tržištu te kulture. 

Ana Marija Petrak, iz kompanije „Axereal Srbija“ ističe: „Biljke na ovoj parceli imaju od 12 do 14 etaža. U povoljnim godinama, kada je raspored padavina odgovarajući, ova soja može da da i do 16 etaža po biljci i to sa barem 3 do 4 mahune. Za ovu sortu je inače veoma karakterističan visok udeo mahuna sa po 4 zrna, što joj daje jako dobar potencijal za prinos“.

Za razliku od drugih sorata na našem tržištu, Palador ima uzak, kopljast list, pa je po tome proizvođači lako prepoznaju na njivama.


Soja u polju - ©Agromedia 

Stanko Milošinović, iz AD Bačke Sivac, rekao je: „Ova sorta je izuzetno dobro izgledala tokom vegetacije, a i ujednačeno je nikla, što je takođe bitno. Zastupljenost mahuna po stablu je ravnomerna. Rekao bih još i da je kod soje jako važno da prve mahune nisu blizu zemlje, kako prilikom kombajniranja ne bi dolazilo do gubitaka. Ova sorta ima prve mahune na oko 15 centimetara visine, što je sasvim dovoljno da svaka mahuna uđe u prinos“.


AD Bačka iz Sivca obrađuje oko 1.400 hektara sopstvene zemlje. Već 5 godina unazad barem jednu trećinu te površine zauzimaju sorte i hibridi iz kompanije „Axereal Srbija“.

Vlasnici Axereala su 13.500 francuskih proizvođača. Svi oni su prepoznali svoj interes u udruživanju i tako su napravili jednu veliku, moćnu kompaniju.

Miladin Ačanski, izršni direktor u AD Bačka Sivac, kaže: „Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa Axerealom Srbija, ali i prinosima koje daju hibridi i sorte ove francuske kuće. Očekivani prinos soje na ovoj parceli je između 3 i 3,5 tona po hektaru, što će za ovu godinu biti rekordan rod“.

I drugi ratari iz ovog kraja naše zemlje za „Axereal Srbija“ su imali samo reči hvale.

Soja u polju - ©Agromedia 

Endre Rižanji, ratar iz Svilojeva, ističe: „Došao sam na ove Dane soje jer me kompanija Axereal Srbija, sa kojom godinama dobro sarađujem, pozvala. Najviše sam radio njihov ječam Prestiž, pšenicu Nogal i kupovao sam inpute od njih. Inače, ova sorta soje za suvo ratarenje u ovoj godini izgleda više nego dobro“.

 „Axereal Srbija“ godišnje otkupi oko 20.000 tona pivarskog ječma, što ovu kompaniju čini veoma važnim akterom na domaćem tržištu te kulture. Sledeće žitarice sa kojima je moguće ugovoriti zajedničku proizvodnju i otkup merkantila su pšenica i stočni ječam, pa zato bi, ako gajite neku od ovih kultura, obavezno trebalo da se upoznate sa predstavnicima kompanije „Axereal Srbija“.

Sagovornici:
Siniša Todorović, Direktor proizvodnje i prodaje semena, „Axereal Srbija“
Ana Marija Petrak, Menadžer za inovacije u poljoprivredi, „Axereal Srbija“
Stanko Milašinović, rukovodilac ratarske proizvodnje AD Bačka Sivac
Miladin Ačanski, izršni direktor AD Bačka Sivac
Endre Rižanji, ratar iz Svilojeva

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica