Kukuruz dobro poneo u leskovačkom kraju, berba na samom pragu

Kukuruz dobro poneo u leskovačkom kraju, berba na samom pragu

Gradonosni oblaci koji su prekrili leskovački kraj 17. i 18.jula umnogome su pocepali lisnu masu kukuruzišta i prve prognoze stručnjaka o ovogodišnjim prinosima kukuruza bile su vrlo nepovoljne. Međutim kukuruz se zahvaljujući lepim danima koji su kasnije usledili oporavio i to veoma brzo, posebno u atarima varoši Bojnik i Lebane, gde se u prvi mah verovalo da će celokupni ovogodišnji rod otići u silažu.

Poljoprivrednici treba da urede ambare i dobro očiste silose

Na poljima u Jablaničkom upravnom okrugu ove godine pod kukuruzom bilo je zasejano oko 17,5 hektara, uglavnom u dolini pet reka koje presecaju ovo kotlinu. Očekivani prinos se kreće od 4 tona u brdskom delu do 5 tona u ravničarskom delu leskovačke kotline.

„Intezivna berba kukuruza je na samom pragu. Sada je prilika da poljoprivrednici urede svoje ambare i provetre i dobro očiste silose za deponovanje kukuruza u zrnu. Poželjno je da njegova vlaga padne ispod 14 odsto kako bi se uredno skladištio. Za berbu kukuruza u klipu nema problema, dovoljno je da ambari budu lepo zaštićeni od eventualnih atmosferskih podbačaja“, priča za medije mr Jelena Stojiljković, samostalni savetodavac u Savetodavno-stručnoj službi leskovačkog Zavoda za poljoprivredu.

Kukuruz povukao neophodnu vlagu za nalivanje zrna

Kako kaže, ovogodišnji neujednačeni rod kukuruza na poljima oko Puste Reke i Jablanice u značajnoj meri povezan je sa nepoštovanjem optimalnih rokova setve.

„Očekivalo se da će hibridi kukuruza sa nešto dužom vegetacijom imati manjak u rodu ali to se neće dogoditi jer kukuruz se vrlo brzo regenerisao od gradonosnih oblaka i povukao neophodnu vlagu za nalivanje zrna“, saznajemo u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi grada Leskovca.

Na padinama Babičke Gore duž desne obale reke Južne Morave, na brojnim parcelama u atarima odbora sela Manojlovce, Jašunja i Orašac, vegetacija kukuruza odavno je završena pa su pojedini poljoprivrednici, vlasnici malih poseda, bojeći se većih jesenjih kiša započeli ručnu berbu kukuruza.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti