Svet poljoprivrede Prodavnica

Završila istoriju umetnosti, a sada pravi NAJPOZNATIJE SIREVE na svetu

Snežana Đuričin po formalnom obrazovanju je istoričar umetnosti, ali njena velika ljubav krije se u umetnosti pravljenja sireva. Specijalista za sireve nije postala preko noći. Sve je oduvek vodilo ka tome.

„Presudna stvar, rođaci iz Švajcarske koji su živeli u fensi kraju, da tako kažem, na kraju imanja su bile krave od farme koja je proizvodila mleko, mislim, davala u dalju preradu. To je meni bilo jako interesantno“, započinje svoju priču Snežana.

Oni su je odveli na farmu gde je ona boravila i gledala kako se tamo radi. „Pa mi bilo čudno zašto svaka krava ima svoj odeljak u štali, znači nije na gomili nego ima svoju „sobu“ sa imenom, ukrašeno, ime napisano, klepetuše… Znači, jedan tretman apsolutno drugačiji nego kod nas, a pritom su sirovi fenomenalni i izbor je nebrojan“, priča nam Snežana.

Diploma koju je zaslužila na Filozofskom fakultetu nije joj mnogo pomogla u pravljenju sira, zato je Snežana odlučila da dobije jednu i za prerađivača mleka u Zrenjaninu.

„Kako sam prvo počela da se bavim sirom, shvatila sam da nemam školsko znanje, da mi fali obrazovanje iz stručnih predmeta jer ovo je poprilično široka i ozbiljna tema”, kaže Snežana.

Prema njenim rečima u svetu se ljudi time bave na institutima, u Francuskoj postoje vrlo stroga pravila kakva je higijena mleka, štale, proizvoda… kako se to sve radi. Zato je ona odlučila da upotpuni svoje znanje i završi školu za prerađivača mleka. Postoje samo dve u Srbiji.

„Mislim da sam upotpunila svoje znanje što se tiče sira i pravljenje sira, a onda sam shvatila da se sir koristi u raznim jelima, pa sam morala da završim i srednju školu za kulinarskog tehničara”, kaže nam Snežana.

Ali i sa diplomom i bez nje u Srbiji nije lako pokrenuti proizvodnju sira, tvrdi Snežana.

polovni traktor - © AgromediaZavršila istoriju umetnosti, a sada pravi NAJPOZNATIJE SIREVE na svetu

“Ljudi ovde teško izlaze na kraj sa prodajom, a preporuka koju tehnolozi daju za sebe, to jest reklama, kako se tehnolog, koji bi pravio sir u nekoj sirani, preporučuje je otprilike ta: 100 kila svinje, 200 kila masti. Dakle, dobio sam od 1.000 litara mleka ne znam koliko…Pa, ne možete dobiti od mleka i puter, i sir, i jogurt, i mleko… I da sve to bude kvalitetno”, kaže Snežana.

Prema njenim rečima, bitno je definisati šta se traži: ili tražimo kvalitet ili tražimo količinu.

„Ја sam zaključila da se ovde traži količina. Ali, velika količina uzrokuje jeftinu cenu i veliku konkurenciju istih proizvoda, tako da bi stvarno nešto trebalo menjati i poraditi na tome ozbiljno da to dođe na jedan nivo, da mi možemo stvarno da imamo kvalitetne proizvode i da se to izvozi“, kaže Snežana.

Kako kaže, i dan danas imaju sirevi u čiji kvalitet i recepturu ne postoji sumnja. „To je stvarno nešto što bih ja volela da vidi i ovde. Recimo, sa pirotskim kačkavaljem, ako ni sa čim drugim“, zaključuje Snežana.

Sagovornik: Snežana Đuričin, sirarka

Komentari