U Kinu će se prvo izvoziti jagnjetina i suve šljive

U Kinu će se prvo izvoziti jagnjetina i suve šljive

Na tržište Kine narednih nedelja može se očekivati izvoz jagnjećeg mesa. Pored njega, među prvim proizvodima koji će se naći na kineskom tržištu je i suva šljiva. Sa pojavom novog kineskog tržišta, postavljaju se i temelji za izvoz za budućih pet, deset, dvadeset godina, rekao je ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.
 

U Kinu se prvo izvoze jagnjetina i suve šljive - © Pixabay 

Jagnjeće meso prvi je proizvod koji će biti na raspolaganju na tržištu Kine. To očekujemo narednih nekoliko nedelja. Posle toga će ići goveđe, a nakon toga svinjsko meso”, rekao je Nedimović za RTS.

Kina je zainteresovana da godišnje iz Srbije uvozi čak pola miliona tona goveđeg mesa. A da bi u Srbiji došlo do povećanja proizvodnje, potrebno je tržište sa dobrom cenom, objašnjava ministar i dodaje da je kinesko tržište veliko i da ima dobre cene za određene poljoprivredne proizvode.
 

U Kinu se prvo izvoze jagnjetina i suve šljive - © Pixabay 

On je rekao da je dvadesetak kompanija već zatražilo sertifikate u različitim oblastima, navodeći da su tri srpske kompanije već dobile sertifikate za izvoz goveđeg i jagnjećeg mesa.

Nedimović je rekao da će suva šljiva biti među prvima na listi proizvoda koja će se izvoziti u Kinu i dodao da je postignut dogovor i za izvoz kukuruza i šećera.

Kineska kontrola mora da dođe u naše mlekare da bismo mogli da počnemo da izvozimo mleko i mlečne proizvode”, kazao je Nedimović.
 

U Kinu se prvo izvoze jagnjetina i suve šljive - © Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine 


Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i Generalna uprava za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine (AQSIQ) potpisali su ove nedelje Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz.

Nedimović je posle potpisivanja tog dokumenta rekao je na taj način omogućeno da Srbija izvozi u Kinu robu biljnog i životinjskog porekla.

Izvor: B92, RTS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica