Šećer najjeftinija namirnica – Da li ćemo još uvek gajiti šećernu repu?

Šećer najjeftinija namirnica – Da li ćemo još uvek gajiti šećernu repu?

Kilogram belog šećera se kreće oko 60 dinara, što ovu namirnicu čini najjeftinijom, navodi se u izveštaju o šećeru za mart 2019. godine objavljenom na sajtu Ministarstva poljoprivrede. Jedan od razloga je i taj što on nije toliko zdrav, pa se zato često koriste popularne zamene. Ako je situacija na tržištu šećera ovako loša, postavlja se pitanje da li ima smisla uopšte gajiti šećernu repu. Kakve su prognoze svetskih stručnjaka?

Stručnjaci koji prate cene šećera na domaćem tržištu tvrde da kilogram belog šećera danas ima cenu od oko 60 dinara i spada u najjeftinije životne namirnice. Dok je cena 2012. godine iznosila oko 100 dinara za kilogram. Кako navode, tome je, osim situacije na međunarodnom tržištu, doprinela i velika kampanja protiv belog šećera kao nezdrave namirnice, obrazlaže se u izveštaju koji se nalazi na sajtu Minstarstva poljoprivrede.

Sa druge strane smo svedoci povećanog korišćenja takozvanih zamena za šećer. Ove zamene se u industriji osvežavajućih napitaka i voćnih prerađevina obične prave na bazi kukuruza. One pritom ne daju sve potrebne informacije potrošaču o njihovom mogućem dejstvu na zdravlje.

Izveštaji o proizvodnji šećera u Srbiji 2018/19 godine navode da je u tom periodu proizvedeno 351.652 tona šećera. Prema analizama, nešto viša cena šećera na tržištu EU trebalo bi da omogući rast izvoza našeg šećera na to tržište, kao i smanjenje zaliha.

Proizvodnja šećera i šećerne repe - © Pixabay 

Svetsko tržište šećera

Teška situacija u industriji šećera prelila je svoj uticaj na primarne poljoprivredne proizvođače u vidu otkupnih cena poslednjih godina, pa oni najavljuju odustajanje od proizvodnje šećerne repe. Ipak se očekuje da veliki proizvođači, koji imaju bolju primenjenu agrotehniku, pa samim tim i rentabilniju proizvodnju, poseju šećernu repu i ove godine. Šećerane će morati da se potrude da privuku povoljnijom cenom što više proizvođača, kako bi uposlili preradne kapacitete.

Početak tržišne 2018/19 godine doneo je oporavak cena šećera na međunarodnom tržištu, što naši izvoznici koriste, pa je došlo i do rasta izvoznih cena. Maloprodajne cene šećera na domaćem tržištu prate trend izvoznih, pa je očekivan rast i ovih cena. Oporavak domaćeg sektora šećera odvija se u skladu sa stanjem na evropskom tržištu, s obzirom na našu izvoznu orijentaciju.

Proizvodnja šećera i šećerne repe - © Pixabay 


Proizvodnja šećerne repe

Proizvodnja šećerne repe: Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2018. godini požnjevena površina pod šećernom repom iznosila je 48.125 ha. RZS je korigovao svoju procenu proizvodnje zbog uticaja vremenskih prilika na pojavu bolesti šećerne repe, posebno u Banatu i Sremu, tako da je proizvodnja u 2018. godini za 7,49% manja u odnosu na prethodnu godinu i iznosila je 2.325.303 t, dok je prinos po hektaru iznosio 48,3t.

Padavine koje su zabeležene u dosadašnjem delu zime značajno su poboljšale rezervu vlage u obradivom zemljištu, što će biti od velikog značaja u nastavku vegetacije u prolećnom periodu. Februar 2019. godine na teritoriji Srbije bio je topliji u odnosu na višegodišnji prosek (Republički hidrometeorološki zavod). Meteorolozi u martu predviđaju toplo vreme sa prosečnim padavinama, pogodno za setvu šećerne repe.

Proizvodnja šećera i šećerne repe - © Pixabay 


Kakve su prognoze stručnjaka?

Green Pool je nezavisna privatna kompanija sa sedištem u Brizbejnu, Australija od 2012. godine, koja okuplja stručnjake za analizu tržišta, i u svojoj najnovijoj prognozi o svetkom tržištu šećera za sezonu 2019/20 predviđa deficit u proizvodnji šećera. Ovo će biti retka pojava da se posle svega dve sezone suficita javlja tako nagla promena. Deficit će biti uzrokovan smanjenjem proizvodnje među najvećim proizvođačima, kao što su Indija, Tajland i Pakistan.

Sa druge strane u oktobru 2018. godine u Briselu je, u organizaciji Zajedničkog istraživačkog centra (Služba za podršku kreiranju politika pri Evropskoj komisiji) i Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj, održana radionica na temu „Perspektive poljoprivrednog tržišta i prihoda u EU“.


Dokument koji je proizašao iz debate zainteresovanih strana – učesnika na tržištu EU, analitičara i kreatora politike, objavljen je u decembru. U njemu su iznete srednjoročne projekcije koje se tiču najbitnijih sektora poljoprivredne proizvodnje. Između ostalog stoji da stručnjaci u EU predviđaju za period do 2021. godine stabilizaciju proizvodnje šećerne repe u EU, koja bi dovela do postepenog rasta cena šećera, posle istorijskog minimuma ostvarenog u 2018. godini.

Izvor: Izveštaj o šećeru za mart 2019. godine, Ministarstvo poljoprivrede

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica