Kako da ispečete kesten i od njega napravite kolač?

Kesten - © Pixabay

Za pripremu brašna od kestena bitno je da se kesten ubere na vreme, čim krene da opada sa drveta. U daljem tekstu saznajte kako da napravite ukusno brašno i kako da ga iskoristite.

Pre sakupljanja ploda, postarajte se da saznate koje plodove berete i da li su jestivi. Ako niste sigurni da li ste izabrali ispravno, nemojte ga koristiti za ishranu.

Jako je bitno da se plodovi sakupljaju redovno i do prvog mraza. Što duže stoje na zemlji veća je verovatnoća da su ih napale štetočine.  Takođe ako se dugo nalaze u vlažnoj sredini može da dodje do pojave truleži. Bitno je da se proces obavi što pre. Kesten može da se peče, kuva, koristi za proizvodnju brašna, putera ili da se stave u hladnjak.

Često pri sakupljanju kestena možete ih naći sa zelenom opnom koja nije opala. Ovakve plodove treba ostaviti par dana na suvom mestu da se prosuše i u velikom broju slučajeva nakon sušenja plod sam ispadne.

Pre konzumiranja treba ih termički obraditi, jer kao i žir, kesten sadrži tanine koji  kod nekih ljudi mogu da prouzrukuju bolove u stomaku.

Pre proizvodnje brašna kestene treba ispeći. Pre pečenja kestenje možete iseći na polovine ili zasecite kesten sa donje strane u obliku slova X. Najlakše je da kesten stavite na dasku za sečenje, i vodite računa da kesten ne sklizne i da ne dođe do povrede. Kada ih isečete one koji su loši odmah uklonite, a nakon pečenje ljuska se blago odvoji pa je zatno lakše ljušćenje.

Treba ih peći na 200 stepeni od 15 do 20 minuta. Vreme pečenja može biti kraće, sve u svemu vodite računa da kesteni ne zagore.

Pečen kesten - © Pixabay

Kada se ohlade, uklonite koru. U ovom trenutku  možete da zamrznete, jedete proizvode ili da ih meljete u brašno. Za mlevenje koristite blender ili manji mlin. Ako želite da dobijete finije brašno meljite duže i nakon prvog mlevenja prosejte pa ponovite proces.

Recept za ukusan kolač

Sastojci:

  • 1 šolja brašna od kestena
  • 3/4 šolje šećera
  • 7 kašičica neslanog putera
  • 1/4 kašičice soli
  • 3 jaja
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • Po potrebi 2-3 kašičice mleka ako je smesa previše gusta

Zagrejte rernu na 180 stepeni, pomešajte suve sastojke i dodajte puter koji je na sobnoj temperaturi i jaja. Sve umešajte mikserom i po potrebi dodajte mleko. Pecite 20 do 25 minuta. Najbolji test da li je pečeno testo ubacite čačkalicu i ako je testo pečeno biće čista. Ostavite da se kora ohladi a preko možete dodati šlag krem.

Komentari