Različite vrste brašna: Kako nastaju i gde se koriste?

Različite vrste brašna: Kako nastaju i gde se koriste?

Kada se pomene brašno mnogi najpre pomisle na pšenično ili kukuruzno brašno. Međutim, pored njih postoji veliki broj različitih vrsta brašna, a mi smo za vas izdvojili 7 vrsta koje se često koriste kod nas.

 

Ječmeno brašno

Ova vrsta brašna dobija se mlevenjem celog zrna ječma. Popularno je kao zamena za pšenično brašno, jer sadrži gluten, a on je karakterističan za brašna koja se dobijaju od pšenice. Ova vrsta brašna ima blag i orašasti ukus.

Takođe ima manje kalorija i do četiri puta više vlakana od običnog brašna. Zbog manje količine glutena, teže narasta kada se doda kvasac pri pravljenju hleba. Ako ipak pravite hleb sa kvascem koristite 3/4 ječmeno brašno i dodajte 1/4 običnog brašna. Odlično je za brze hlebove, bez kvasca i palačinke.

Biljka za sve: Od agave se prave tekila, brašno i veštački zaslađivači

Kokosovo brašno

Ova vrsta brašna ne sadrži gluten, a dobija se mlevenjem suvog kokosa. Nakon što se odvoji mesnati deo od ljuske, suši se a nakon toga melje. Ima blagi ukus kokosa i veoma je bogato vlaknima. Kokosovo brašno može da zameni do 20% običnog brašna, ali imajte u vidu da treba dodati malo više tečnosti jer ovo brašno dobro upija tečnost. Takođe ako se u receptu koriste jaja duplirajte količinu.

Proizvodi od brašna - © Pixabay

Kukuruzno brašno

Ova vrsta brašna dobija se finim mlevenjem celog zrna kukuruza i ne sadrži gluten. Može biti bele ili žute boje u zavisnosti koja se vrsta kukuruza melje. Belo kukuruzno brašno koristi se kao vezivo i gustin u proizvodnji kolača, testa i mesnoj industriji.

Ovseno brašno

Proizvodi koji su nastali od ovog brašna bolje zadržavaju vlagu od onih sa pšeničnim brašnom. Dobija se mlevenjem celog zrna i nema glutena.


Bili smo u vodenici umesto vas i čuli nostalgični zvuk starih vremena​…

Pirinčano brašno

Pirinčano brašno dobija se finim mlevenjem pirinča. Pravi se od belog i od braon pirinča. Belo pirinčano brašno je blažeg ukusa i lakše se vari od pšeničnog brašna. Ovo brašno možete napraviti sami, tako što željenu vrstu pirinča stavite u blender i sitnite dok ne dobijete fini prah.

Ovseno brašno - © Pixabay


Speltino brašno

Ovo je jedno od najpopularnijih alternativnih vrsta brašna koji se koriste za pečenje. Spelta potiče iz iste porodice kao i pšenica ali masti u spelti se lakše razgrađuju, a hranjiva vrednost ovog brašna je veća od pšeničnog. Ima orašast i pomalo sladak ukus, i veoma je slično brašnu od celog zrna pšenice. Sadrži gluten i dobro je kao zamena za pšenicu.

Pšenično brašno od celog zrna

Dobija se mlevenjem celog zrna pšenice i sadrži više hranjivih materija od belog pšeničnog brašna. Ne sadrži mnogo glutena, a kada se pravi hleb sa kvascem, meša se sa belim brašnom.


Izvor: Whatscookingamerica

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica