Svet poljoprivrede Prodavnica

Pregovori kompanije „Mitros” i sremskih stočara mogli bi da traju i do dve godine

Tokom nedavne posete Sremskoj Mitrovici generalni direktor „Mitrosove” klanice, Rama Agrović, predstavio je meštanima sela Kuzmin uslove saradnje, dok su svinjari Udruženja uzgajivača svinja iz Kuzmina izneli svoje stavove i dileme.
 

 Pregovori Industrije mesa Mitros i sremskih stočara mogu trajati i do dve godine - © Pixabay

Na moguću saradnju sa poljoprivrednicima čekalo se od juna prošle godine kada je i počela prva faza poslovanja „Mitrosa“, a to je klanje i prerada. Nova faza poslovanja podrazumeva ugovaranje poslovne saradnje sa odgajivačima svinja sa teritorije Srema i Mačve pod određenim uslovima.
 

Da li su svinjari iz Sremske Mitrovice spremni za saradnju sa kompanijom „Mitros”?

Ti uslovi pre svega podrazumevaju uređenje objekta za tov, zdravstvenu zaštitu, dokumenta, tehnologiju tova svinja, isporuku hrane, početak turnusa, period tova i datum isporuke tovljenika, utovar, merenje i reklamacije, model obračuna kupovne cene, osiguranje, naknadu štete i drugo. Uslovi se definišu zasebno sa svakim zainteresovanim odgajivačem, u zavisnosti od modaliteta ugovora.

Generalni direktor „Mitrosa“ je na skupovima ukazao da je ta mesna industrija orijentisana pre svega na izvoz svojih proizvoda na tržište Evropske unije, odnosno Rusije, te da određeni standardi moraju biti ispunjeni. Ti standardi se pre svega tiču procenta mesnatosti.
 

Do sada se svinje nisu prodavale na liniji klanja - © Agromedia

Međutim, poljoprivrednici takav način otkupa svinja vide kao novinu koju tek treba da prihvate. Do sada se svinje nisu prodavale „na liniji klanja“, odnosno nisu se prodavale prema randmanu i procentu mesnatosti, pa su im neke pojedinosti u vezi sa tim procesom još uvek nepoznate, kažu iz Službe za informisanje grada Sremska Mitrovica.

Kako navode u toj službi, poverenje poljoprivrednika u mesnu prerađivačku industriju je tokom prethodnih godina izgubljeno, i cilj „Mitrosa“ pre svega jeste da se to poverenje povrati kako bi uspešno poslovali, ali je to proces za koji procenjuju da će trajati i do dve godine.
 

Industrija mesa Mitros sa klanjem i preradom mesa počela je polovinom prošle godine - © Agromedia

Agencija za ruralni razvoj u Sremskoj Mitrovici i Gradska uprava za poljoprivredu i zaštitu životne sredine nastaviće sa naporima u uspostavljanju dijaloga između otkupljivača i odgajivača, i sa aktivnostima koje su u funkciji unapređenja odgajivačkih programa.

Industrija mesa „Mitros“ sa klanjem i preradom mesa počela je polovinom prošle godine, a sada ulazi u novu fazu poslovanja – u izgradnju repro-centara i uslužni odgoj svinja (uslužni tov). Izgradnja prvog repro-centra je planirana za maj ove godine u Grgurevcima (opština Sremska Mitrovica), a potom svake godine planira se novi repro-centar, i to drugi u Šidu, treći u Inđiji, četvrti u Bogatiću, a peta lokacija se još uvek traži.

Komentari