Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka počinje da radi do kraja juna

Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka počinje da radi do kraja juna

U toku prve polovine ove godine trebalo bi da počne sa radom Nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Laboratorija će biti kompletno opremljena i nalaziće se u okviru kompleksa Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) u Batajnici, naglašavaju u resornom ministarstvu. U planu je da u prvoj polovini 2017. godine u njoj počne nezavisna kontrola ispitivanja kvaliteta mleka.

Osnovni cilj početka rada Nacionalne laboratorije za kontrolu mleka jeste obezbeđivanje preciznih i verodostojnih rezultata ispitivanja kvaliteta proizvedenog i isporučenog mleka, što predstavlja najznačajniji preduslov i najbolji okvir za formiranje adekvatne cene mleka, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Pored ove, nezavisnom kontrolom mleka baviće se i laboratorija koja će biti smeštena u Novom Sadu. U budućnosti se planira i otvaranje još jedne ovakve laboratorije u centralnoj Srbiji.

Laboratorije će biti povezane jedinstvenim informacionim sistemom, a rezultat svake analize biće poslat Upravi za veterinu, odnosno Ministarstvu poljoprivrede, samom proizvođaču i mlekari. To će omogućiti i brzu reakciju inspekcije u slučaju da kvalitet mleka nije odgovarajuć, kao i povlačenje mleka u samoj mlekari pre nego što uđe u dalji proces prerade, kazali su u resornom ministarstvu.

Izvor: Tanjug

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica