Koliko je zapravo jogurt zdrav?

Koliko je zapravo jogurt zdrav?

Koliko je zapravo jogurt zdrav? - © Pixabay

Ukoliko već niste, jogurt slobodno možete staviti na spisak zdrave hrane. Bez obzira za koji se od njih odlučite, nećete pogrešiti. Bilo da je reč o onom u tečnom ili čvrstom stanju, onom bez masti ili sve popularnijem grčkom jogurtu. Osim što je ukusan i niskokaloričan obrok, daje vašem telu neophodne minerale kao što su kalcijum i kalijum, a uz to je i bogat proteinima.

Kako piše CNN, jogurt se dobija iz mleka procesom fermentacije uz pomoć bakterija Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Ove dve vrste bakterija deo su probiotičkih kultura koje pomažu u očuvanju kvaliteta i ukusa jogurta.

Proizvođači često dodaju druge probiotike koji pomažu u probavi i često to pišu na etiketama. Probiotici su zaduženi za razgradnju laktoze, što znači da jogurt mogu konzumirati čak i oni kojima obično mleko često izaziva probavne poteškoće. Osim što pomažu u probavi, probiotici bi mogli igrati i veliku ulogu u pomaganju imunom sistemu.

Zanimljivo je da jogurti napravljeni od punomasnog mleka mogu imati veće količine zasićenih masnoća. S druge strane, istraživanja pokazuju da mlečne masti možda i nisu tako veliki problem za zdravlje kako se tvrdi.

U jednoj studiji ustanovljena je veza između većeg unosa zasićene masnoće iz mleka s nižim rizikom od srčanih bolesti. U isto vreme pronađena je i povezanost između povećanog unosa zasićene masnoće i povećanog rizika od bolesti kardiovaskularnog sistema.
Koliko je zapravo jogurt zdrav? - © Pixabay

Bez obzira na to za koji jogurt se odlučite, izbegavajte sve one vrste koje vam nude voćnu mešavinu na dnu čašice zato što sadrže mnogo više šećera nego što mislite. Uzmimo samo za primer neke grčke jogurte koji u običnoj verziji imaju čak 5,7 grama šećera na sto grama.

Grčki jogurti s jagodom imaju čak 16,3 grama šećera u stotinu grama proizvoda. Ako baš želite neku voćnu svežinu u svom jogurtu, najlakše i najzdravije vam je da ubacite komade bilo kakvog voća koje imate u kuhinji.

Mleko koje se koristi za pravljenje jogurta sadrži prirodne šećere. Međutim, u voćni jogurt se dodaje šećer kako bi bio slađi, što ugrožava njegovu ukupnu hranljivu vrednost. Prosečna čaša voćnog jogurta ima oko 27 grama šećera – što je ekvivalent od skoro 7 kašičica. Povećane kalorije iz dodatih šećera u velikoj meri smanjuju, a možda čak i nadmašuju koristi jogurta u ishrani.


Umesto da kupujete, možete napraviti svoj domaći voćni jogurt. Ukus zavisi od izbora voća, a izbor je beskrajan.

Izvor: Express.hr

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica