Kako treba prati sirovo voće i povrće tokom pandemije COVID-19?

Kako treba prati sirovo voće i povrće tokom pandemije COVID-19?

 jagode maline sljive

Po nalozima za ostanak kod kuće, sve više Australijanaca oblači svoje kecelje i suče svoje rukave u kuhinji. Ali u borbi da se zaštitimo od koronavirusa postavlja se pitanje o potencijalnim opasnostima konzumiranja svežeg, neupakovanog voća i povrća iz supermarketa.

Pa kako bezbedno kuvati sveže voće i povrće?

Da li je potrebno oprati ih više nego inače?

I da li je moguće zaraziti se virusom jedenjem inficirane hrane?

Iskustva proizvođača: Kućna prodaja i online pijace smanjuju gubitke

Dobra vest: Ne postoje dokazi koji bi sugerisali da se možete zaraziti jedenjem koronavirusa, tako da se ne libite da jedete neobrađenu hranu, poput jabuka na primer. 

COVID-19 je respiratorni virus koji se obično prenosi preko nosa i očiju.

sargarepa

Ako uspe da stigne do našeg stomaka, očekuje se da kiselina onesposobi virus.

Da li bi trebalo da peremo svežu hranu više nego inače?

Pandemija ili ne, uvek je dobra ideja oprati sveže voće i povrće u hladnoj vodi pre njihovog kuvanja.

Ali ne morate da preterujete zbog virusa.


Dok perete voće i povrće, držite ih ispod mlaza vode iz slavine i trljajte ih pod vodom.

Ne koristite sapun za pranje ruku ili deterdžent da biste oprali hranu. Jedini rezultat koji biste dobili jeste da bi hrana dobila sapunast ukus.

Takođe nema potrebe za stavljanjem u frižider hrane koju inače ne držite u njemu.


paprike crvene krastavac

To neće uticati na povećanje šanse da se zarazite virusom. 


Treba, međutim, definitivno temeljno oprati ruke pre pripreme obroka i izbegavati dodirivanje lica što je više moguće.

Virus može da preživi satima ili čak nekoliko dana na površinama, tako da bi trebalo redovno da brišete kuhinju da biste uklonili prljavštinu. 

Takođe vredi zapamtiti da stotine ljudi u supermarketu može da dohvati sveže proizvode pre nego što završe u vašem špajzu ili frižideru.

Pomislite samo koliko bi puta avokadu mogao biti dodeljen test za stiskanje u jednom danu.

Iako mnogi radnici supermarketa nose rukavice i redovno dezinfikuju ruke, drugi kupci možda nisu toliko oprezni.

Zbog toga je jako važno oprati ruke čim dođete kući iz supermarketa.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica