Kako se pravi leskovački ajvar?

Kako se pravi leskovački ajvar?

Milan Petković je diplomirani pravnik i sekretar škole u vlasotinačkoj gimnaziji. Poput mnogih studenata, kada je završio fakultet nije odmah uspeo da pronađe posao u struci, međutim nije gubio vreme i očajavao, već je započeo sa minimalnim ulaganjima sopstveni biznis. Nekada studentski a danas veoma profitabilan porodični posao radi i danas. Bavi se preradom voća i povrća, pravi slatku i slanu zimnicu i posebno leskovački ajvar.

„U pitanju su džemovi, sokovi, slatka, ajvari, masline, šampinjoni, cvekla, kornišoni – standardno sve što jedna porodica pravi. Najinteresantniji je leskovački ajvar, mi smo članovi udruženja koje je ovaj ajvar zaštitilo geografskim poreklom“, objasnio je za Agromediju Milan Petković.

Kako se pravi leskovački domaći ajvar?

„Nema posebnih tajni, koristimo sortu kurtovsku kapiju, suncokretovo ulje, so, šećer, vinsko ili jabukova sirće, paprika se peče na šporetima na drva i kasnije se ljušti, melje ili cepa, posle se prži i pasterizuje. Moja porodica kupuje paprike od proverenih proizvođača koji su članovi udruženja takođe“, kaže Milan.

 

Ajvar © Agromedia

 

Svoje proizvode Petković prodaje putem sajta zimnica.rs, kako kaže prvog sajta preko kog se prodavala hrana u Srbiji. Još 2011 godine Milan je uspeo da spoji tradicionalne proizvode i moderan način trgovine.

Vršimo i dostavu proizvoda, snabdevamo veliki broj prodavnica u Srbiji, postoje i brojevi telefona na sajtu, vršimo i kućnu dostavu za građane kojima nije hitno“, objasnio je Milan Petković.

Petkovići svake godine povećavaju asortiman i kapacitete, a od 2019. godine planiraju da pakuju proizvode u mala, specijalna pakovanja namenjena restoranima i kafićima. Milanov primer je redak ali takav da bi na njega trebalo da se ugledaju mladi danas.


Sagovornik:

Milan Petković, pravnik 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica