Hrana bezbedna samo uz poštovanje standarda

Hrana bezbedna samo uz poštovanje standarda

Za dobijanje proizvoda vrhunskog kvaliteta veoma je važno poštovanje standarda. Koji su najznačajniji standardi u poljoprivrednoj proizvodnji piše Radovan Ševarlić iz Poljoprivredne stručne savetodavne službe Srbije.

Ilustracija: Proizvodnja ajvara - © Agromedia

U svetu postoji veoma jak uticaj nevladinih organizacija, kao što su društva za zaštitu životne sredine i potrošača, da aktivno učestvuju u donošenju standarda u poljoprivrednoj proizvodnji.

Mnogi standardi se usvajaju od međunarodnih tela za standarde, kao što je Međunarodna organizacija za standarde (ISO), dok su za neke druge, zbog svoje specifičnosti, zadužena specijalizovana tela.

Najznačajniji standardi, sa stanovišta obima proizvodnje i primene su:

  • HACCP;
  • Organik sertifikat (BIO);
  • BRC standard;
  • Košer;
  • Halal;
  • Global G.A.P.

Poštovanje i primena ovih standarda značajna je za poljoprivredne proizvođače, ali i za krajnje potrošače. Proizvodnja hrane po odgovarajućim standardima u mnogim slučajevima predstavlja važan preduslov za plasman proizvoda na odgovarajuća tržišta. Korist za potrošače se ogleda pre svega u činjenici da je svaki standard neka vrsta garancije da je proizvod zdravstveno bezbedan i proizveden u skladu sa propisima za svaki standard pojedinačno.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe 
Autor: Dipl. inž. Radovan Ševarlić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica