Zelena soja ili edamame: Neverovatno zdrava i ima više proteina od jaja

Zelena soja ili edamame: Neverovatno zdrava i ima više proteina od jaja

Šta je edamame: Namirnica koja sadrži više proteina od jaja - © Pixabay - © Pixabay

Edamame su mahune od nezrele soje, koja je u ovoj fazi prava proteinska bomba. Zelena zrna obično se prodaju u radnjama zdrave hrane, a biljke vrlo lako mogu da se gaje i u bašti.

Edamame je japanska reč koja u prevodu znači „grašak na granama“, a koja opisuje način na koji raste ovaj tip soje: mahune se pojavljuju u grozdovima na razgranatim, grmovitim biljkama. Za razliku od soje sa kojom se hrani stoka, a koja je žilava i masna i koja se suši na biljkama pre žetve, edamame nudi meka i sočna zrna, prijatnog ukusa, velike hranljive vrednosti, a mahune se beru neposredno pre dozrevanja.

Konzumiraju se zrna, ne i mahuna. Mahuna se jednostavno stisne pod prstima kako bi se otvorila i kako bi se došlo do zrna, koja su prepuna visokokvalitetnih belančevina, zajedno sa kalcijumom, vlaknima, vitaminom A. Pored toga, istraživanja su pokazala da je edamame bogat sterolima – supstancama koje jačaju imunološki sistem, štite od raka i srčanih bolesti. 

Zrna je dovoljno kratko obariti i blago posoliti, a možete ih kratko i propržiti.

Šta je edamame: Namirnica koja sadrži više proteina od jaja - © Pixabay - © Pixabay

Kratak vodič kako se gaji edamame

  • Posadite seme nakon što prođe rizik od mrazeva i kada je prosečna dnevna temperatura oko 20 stepeni. Soja se može sejati u maju, junu, pa i do početka jula. Tokom perioda klijanja seme mora da apsorbuje vode više od polovine sopstvene mase kako bi proklijalo. 
  • Što se tiče zemljišta, najviše joj odgovara plodno zemljište, sa dobroim vodnim i vazdušnim osobinama, neutralne reakcije. Ipak, soja generalno nije posebno zahtevna prema zemljištu ukoliko je dobro obezbeđena vodom i hranivima. Treba izbegavati plitka zemljišta, loše strukture i izrazito kisela.
  • Dubina setve zavisi od vrste zemljišta, a obično iznosi 4-5cm. Setva se obavlja uglavnom na redove sa razmakom od 45 – 50 cm. Međuredni razmak treba da bude od 24 – 30 cm.

Šta je edamame: Namirnica koja sadrži više proteina od jaja - © Pixabay - © Pixabay

  • Kada biljka sazri, sve mahune na biljci spremne su u isto vreme. Da biste uživali u dugoj sezoni berbe, koristite tehniku sukcesivne sadnje: posadite nekoliko biljaka svake sedmice.
  • Nanesite sloj malča od fino samljevenog lišća kada biljke dosegnu visinu od 6 centimetara.
  • Kada se biljka ukoreni, zalivajte samo kad je tlo suvo.
  • Redovno odstranjujte korov do su biljke male. Kada porastu, njihov bujan rast i sklop neće dati korovu da raste.
  • Da bi biljke bile snažen hranite ih redovno biljnom hranom rastvorljivom u vodi. Od cvetanja pa do stvaranja mahuna, potrebe soje za hranivima se povećavaju. Povećana količina azota i kalijuma potrebni su u fazi cvatnje i formiranja mahuna, a fosfora i sumpora tokom formiranja i nalivanja zrna.

Berba mahuna može da traje od tri do sedam dana. Moraju se ubrati čim postanu jarko zelene boje i vidi se da su popunjene sa zrnima. Ako mahune požute, ukus i hranljivost su prošli svoj vrhunac.

Za najbolji ukus berite mahune u večernjim časovima.

Izvor: Bonnie plants

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica