Zablude: Zašto je krompir zelen i da li ga smemo jesti?

Zablude: Zašto je krompir zelen i da li ga smemo jesti?

Krompir je mnogima omiljeno povrće koje se jede u svim oblicima. Mnoge sorte krompira se uzgajaju širom sveta, iako je biljka prvobitno bila poreklom iz Južne Amerike. Sigurni smo da su se mnogi od vas susreli sa zelenim krompirom i zapitali se zašto je takav. U ovom tekstu saznajte sve o njemu.

Iako hlorofil u zelenom krompiru nije nužno štetan, boja može ukazivati da su se drugi procesi odvijali unutar krompira. Najznačajniji od njih je formiranje solanina, koji nastaje nakon što je povrće izloženo svetlosti on će proizvoditi hlorofil, koji će mu dati zelenu boju. Solanin je takođe prisutan u klicama, korenu i listovima krompira.

Deo biljke krompira (Solanum tuberosum) koji se uglavnom jede naziva se krtola, a raste ispod zemlje na korenu biljke.

Veća je verovatnoća da će neke sorte krompira postati zelene od drugih. Ovo uključuje beli krompir u odnosu na crvenkasti krompir. Takođe, mesto gde se uzgaja krompir na primer na vrhu brda može povećati verovatnoću da će pozeleniti.

Kako sprečiti da krompir postane zelen

Pošto sunčeva svetlost uzrokuje da krompir postane zelen, držanje podalje od sunca može sprečiti da pozeleni

Držite ga u podrumu gde su temperature obično niske i manje svetlosti dopire

Krompir treba da zadrži tlo oko biljke krompira, poznato kao „brušenje“, kako bi se osiguralo da njeni krtoli ne dođu u kontakt sa svetlom. Ako dozvolite krompiru da raste preblizu površini zemlje, može dovesti do toga da postane zelen.

Neko ko ne želi da jede zeleni krompir mogao bi da ga posadi u zemlju ili u saksiju. Ako uspe da nikne, na kraju će dati novi krompir.

Da li je zeleni krompir bezbedan za jelo?

Solanin je prirodno prisutan u svim krompirima. To je bezbojni alkaloid gorkog ukusa. Obično čovek neće nastaviti da jede gorak krompir zbog ukusa. Međutim, ako bi jeli veliku količinu zelenog krompira, mogli bi dobiti trovanje solaninom. Kada je nivo solanina u krompiru veći od 0,1% povrće nije pogodno za jelo.


Krompir sa velikom zelenom bojom može biti potencijalno toksičan i ne postoji način da se učini bezbednim za jelo.

Osoba nikada ne bi trebalo da jede krompir koji je veoma zelen. Kuvanje zelenog krompira ne čini ga bezbednim. Ako je zeleni deo krompira samo na vrhu kože ili na maloj površini, osoba obično može da iseče taj deo i bezbedno pojede ostatak.  Generalno, ljudi ne bi trebalo da jedu zeleni krompir osim ako ne preduzmu određene mere predostrožnosti, kao što je odsecanje svih zelenih delova povrća koji sadrže otrovno jedinjenje, koje se zove solanin.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica