Volite kikirki? Zašto ga ne biste gajili?

Volite kikirki? Zašto ga ne biste gajili?

Kikiriki je mahunarka čije se pečeno seme koristi za grickanje. U industriji se koristi za dobijanje ulja, a najviše se gaji u Africi i Americi. Dobro uspeva na plodnim i peskovitim zemljištima u Srbiji i Vojvodini. Ima visoke hranljive vrednosti i visok sadržaj ulja u semenu. Ukoliko i vi želite da gajite kikiriki, saznajte šta je sve potrebno za to.

Gajenje kikirikija - © Pixabay

Za njega je, pre svega, bitno da se obezbedi strukturno zemljište, pošto mu se mahune tokom razvoja zavlače u zemlju. Dobro uspeva na plodnim i peskovitim zemljištima u Srbiji i Vojvodini, mada je to biljka toplijih predela.

Kikiriki se gaji širokoredo i to 50-60 cm između redova, a 15-20 cm u redu. Seje se u aprilu. Možete nabaviti sirov kikiriki, ispitati da li je seme klijavo i posejati ga na osunčanom mestu u bašti.

Seju se cele, izlomljene mahune ili oljušteno seme. Ako sejete cele mahune, nicanje je sporije, zato je bolje sejati izlomljene mahune ili oljušteno seme. Preporučuje se da se mahune pre setve potope u vodu i odstoje 24 časa, a zatim da se suše dva sata.
Gajenje kikirikija - © Pixabay

Kod nas se najčešće seje slično kukuruzu kako bi se prilagodila mehanizacija, tako da po 1 ha imamo oko 55.000 hiljada biljaka, inače bi po 1 ha trebalo oko 100.000 biljaka. Prilikom proizvodnje najveću pažnju treba obratiti na prašenje i na ogrtanje ili malčiranje useva.

Cvetanje počinje 30 dana posle nicanja i traje tokom cele vegetacije – prvo počinje pri dnu, a posle ide ka vrhu. Posle oplodnje tučak raste u obliku igličaste izrasline sa zadebljalim vrhom koji se zove ginefor. U početku ginefor raste uspravno, a kasnije se okreće ka zemlji.

Gajenje kikirikija - © Pixabay

Kikiriki bi trebalo malčirati 3-4 puta, kao kada se malčira krompir. Prvi put u punom cvetanju ili kad počnu da precvetavaju donji cvetovi na biljci, drugi put u vreme precvetavanja srednjih cvetova i tako redom – kako koji deo biljke precveta i ginefori počnu da rastu, treba zagrtati. U protivnom, oni ostaju na površini i osuše se. Zagrtanjem se ujedno uništavaju i korovi.

Tokom vegetacije uživaćete u njegovom razvoju – pojavi maljavih listova, žutih cvetova, formiranju mahuna i njegovom skrivanju u podlozi. Ako se dobro hrani i neguje, jedna biljka donese po 10-15 mahuna sa 2-3 zrna.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica