Uz ove KORAKE nije teško POSEJATI seme paradajza za baštenski rasad

Uz ove KORAKE nije teško POSEJATI seme paradajza za baštenski rasad

Ono što je zanimljivo kada je reč o setvi paradajza, to je da se obaveze oko setve ove povrtarske kulture svake godine ponavljaju u istom tempu i na isti način.

Prvo ćemo odabrati kvalitetne i dobre posude gde ćemo posejati paradajz. Sledeći korak je nabavka kvalitetnog i hranljivog susptrata, ili drugačije poznato kao humusna zemlja koja je u upotrebi za setvu paradajza. Zapamtite da supstrat mora da bude kvalitetan. Dakle, najbolje bi bilo da unapred znate da li je čist i dezinfikovan, odnosno da li u njemu ima patogena.

U samom startu ste počeli dobro ako je vaš supstrat bez patogena, što daje dobre rezultate i paradajz koji nije podložan oboljenjima.

ODABIR DOBROG SEMENA

Posle nabavke supstrata sledeći korak je nabavka dobrog semena. Šta sve može biti dobro seme? Ovo seme može da bude kupljeno, ali može i biti seme koje ste sami ostavili. Međutim, najvažnije je da seme bude sveže što je više moguće, jer će posle bolje klijati.

Setva semena obavlja se sa najvećom preciznošću. Jedno seme stavljate u jedno sadno mesto, ne više da ne biste dobili rasad koji kasnije morate da raščupate. Sa jednim semenom po jednom sadnom mestu vaša biljka dobija na vitalnosti i može da raste.

Sledeća stvar na koju treba da obratite pažnju jeste na dubinu na kojoj ćete posaditi seme. Dubina može biti od 5-6mm. Slična dubina dobra je i ako sadite paradajz u saksiju. Najjednostavnijim otiskom prsta udubite zemlju oko pola cm.

Prikrivanje semena možete obaviti pomoću kvarcnog peska ili vermikulita. Jednostavno pospite pesak preko samih semenki.

OBILNO ZALITI NOVOPOSEJANE SEMENKE

Posle nove setve sledi obilno zalivanje semenki. Preporuka je da u vodu koju koristite prvi put dodate i sredstvo za bolje podsticanje klijanja semena. To su inokulatori, odnosno organska sredstva koja će poslužiti kao pomoć prilikom zalivanja.


Ova sredstva su i kasnije poželjna za upotrebu, prilikom rasta i razvoja biljke. Biljka će posle dobro oformljenog korenovnog sistema dati i kvalitetan rasad, što je najvažnije, kada je prenesemo na stalno mesto.

NA TOPLOM MESTU SVAKOG DANA OROŠAVATI

Pronađite toplo mesto za ovakav rasad. Svakog dana po malo zalijte biljku i održavajte vlažnost zemljišta. Važno je da se biljka ne zasuši.

Vreme koje je potrebno da bi semenka klijala je između 5 i 10 dana od kada ste je posadili. To znači da prve biljke možete očekivati pri kraju nedelje u kojoj ste posadili biljku.


Važno je da obratite pažnju da se vaša biljka razvija ujednačeno, što znači da sve raste u kontinuitetu.

MALI SAVETI ZA NAJUKUSNIJE PLODOVE

Evo i kratkih, ali provereno uspešnih saveta da imate najukusnije plodove. Važno je da odaberete dobru sortu koja se poklapa sa vašim uslovima gajenja i sa tipom zemljišta. Vodite računa o sorti koju odabirate, konsultujte se sa stručnjakom koja vrsta je pogodna vašim uslovima.


Da bi biljka bila zaštićena od naglih udara vetrova ogradite ih žicom dužine pet metara na udaljenosti oko 25 cm u prečniku oko stabljike.

Između dva stabla postavite kanticu sa vodom. Napravite rupice na dnu i sa spoljnih strana. Dno postavite u zemlju i napunite vodom i đubrivom, što će biti mešavina koja će prehranjivati zemljište.

Redovnim otklanjanjem bočnih izdanaka pomažete da plod bude veći, i da biljka brže sazri.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica