Sve o zelju i gajenju zelja za baštovane početnike

Sve o zelju i gajenju zelja za baštovane početnike

Zelje je višegodišnja biljka koju godinama možete gajiti na istoj poziciji.

Zbog toga i zato što je zelje velika biljka, valjalo bi da na samom početku odaberete poziciju gde će se ona sama razvijati i praviti svoju „prašumu“, od bokora koji narastu oko 60 cm u visinu, a pored toga i cvetova koji narastu i do 2 metara.

Neka ta pozicija bude dobro skrivena, bez velike izloženosti Suncu, bez viška vode, i sa peskom. Ova biljka godinama opstaje pošto snagu crpi iz svog glomaznog korena.

KAKO POSEJATI ZELJE?

Vrlo jednostavno. Možemo početi na više načina. Naš predlog je direktna setva semena, u redove na 50 cm, gde se u redu radi proređivanje na 20 do 25 cm. Neka dubina setve bude 2 do 3 cm.

Ne zaboravite da zelje traži redovno đubrenje, okopavanje, prihranu i zalivanje. Đubri se stajnjakom u jesen pre dubokog oranja, između 30 i 40 t/ha, i dodavanjem oko 500 kg NPK 10-30-20. Naredne sezone zelje se prihranjuje azotnim mineralnim đubrivima, preporučeni su KAN ili urea. Takođe, važno je uraditi prihranu i navodnjavanje posle svake berbe lišća.

Poznato je da od ukusnih listova koje razvije možete praviti čorbe, pite ili sarme, zbog toga toplo preporučujemo da ostavite malo mesta u bašti za ovu biljku.

SKUPLJANJEM SEMENA DO NOVE BILJKE

Kada zelje procveta moguće je sakupiti seme i tako dobiti nove biljke.

Novu biljku možete dobiti i vađenjem jedne od postojećih iz zemlje. Izvadite je sa celim korenom početkom proleća, pre nego što su se biljke pokrenule. Prenošenjem korena na novo mesto obezbedili ste dovoljno snage da se biljka ponovo primi.


I ako ste primetili da na listovima koji su malo duže ostali u bašti razvili rđaste flekice na listu, ne morate da brinete, to je zdravo i korisno lišće zelja, a i koren je takođe upotrebljiv ukoliko želite da presadite biljku.

UPOTREBA ZELJA I KOPRIVE

Zelje se koristi i u proleće, ali i u jesen, pošto i tada daje listove. Zajedno sa koprivom jedna je od prvih zelenih namirnica iz prirode koje su pogodne za berbu u rano proleće. Obe biljke su odlično osveženje za čovekov organizam.


Ove biljke možete zajedno jesti. Hrana od zelja biće bolja kada dodate 50% mladih kopriva, vrhove mladih listova. Hrana će dobiti i na kvalitetu, a biće i lakša za varenje.

Takođe je vrlo poželjno uz zelje jesti i mlečne proizvode kao što su sir, pavlaka ili kiselo mleko, jer je velika količina kalcijuma preporučljiva u namirnicama napravljenim od zelja.


Izvor: „Svet povrća“ Dr Ivo Đinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica