Šta je isplativije gajiti: Paradajz ili papriku?

Šta je isplativije gajiti: Paradajz ili papriku?

Paradajz i paprika su biljke koje se najviše jedu u našim krajevima. Koliko košta proizvodnja paradajza, a koliko proizvodnja paprike, i koja kultura je isplativija za proizvođače? Uporedili smo tehnike proizvodnje i cene podaje, i došli do sledećeg saznanja.

paradajz - © Agromedia

Proizvodnja paradajza

Kada je u pitanju proizvodnja paradajza, pre sadnje bi bilo dobro baciti veštačko đubrivo. Uzmimo da imate manju baštu, svega 4 ara ili jedan veći plastenik iste veličine. To bi vam “pojelo” oko 100 kg đubriva. Sa druge strane, paprika traži stajnjak ili kravlje gnojivo.

Sadnja paradajza se obavlja na 40 cm razmaka od biljke do biljke, što je 2.5 biljke po kvadratnom metru, dok se sadnja paprike radi na 33 cm, što znači da se dobijaju 3 biljke na 1 metar kvadratni. Više biljaka paprike na manjem prostoru daće veću kilažu i veći profit u odnosu na paradajz.

Paprika džinka - © Zlatko Stojanović/Agromedia

Šta sve traži paradajz, a koliko su zahtevne paprika i Džinka?

Paradajz je potrebno da vezujemo kanapom, skidamo zaperke, kidamo vrhove (tzv. velizovanje). Trebaju nam bumbari za oplodnju, a neophodno je pripremiti dosta različite prihrane.

Počev od hrane sa kojom se paradajz hrani od ukorenjavanja biljke do klasičnih đubriva, preko amonijum nitrata za intezivan rast, zatim kalijum za intezivan rod, bor max za uspešniju oplodnju cvetova, i na kraju kalijum sulfat za pospešeno zrenje. To je sve prirodna prihrana.

Sa druge strane, paprici je dovoljno da pomognemo 2 puta sa starterom za jači i zdraviji koren i tu se završava sa prihranom jer stajnjak obavlja svoje. Prskanje se vrši sokom od koprive, i to na 30 dana preventivno.

Ako uzmemo u obzir da se paradajz intezivno prska radi čistijih plodova i zdravije biljke, i ako na sve to dodamo radnike za branje, prosta računica kaže da nas proizvodnja paradajza košta 35 dinara po kilogramu, i da je veoma zahtevna biljka za proizvodnju. Sa druge strane paprika je jednostavna za održavanje i jedna od najzdravijih kultura za proizvodnju i jedenje.


Paprika džinka - © Zlatko Stojanović/Agromedia

Kolika je rodnost paradajza, a koliki prinos donosi paprika Džinka?

Rekordni rod paradajza po biljci iznosi 5 kilograma. Uzmimo da je prosečna prodajna cena 50 dinara po kilogramu. To znači da jedna biljka paradajza donese oko 2 eura zarade u savršenim uslovima.

Ako za Džinku uzmemo da se prodaje na komad, u proseku 6 dinara po komadu, i da je rod oko 100 Džinki po biljci, dolazimo do računice da je zarada 5 eura po biljci. Čak i ako bismo računali da se Džinka prodaje po kilogramu, ako znamo da je rod po biljci oko 6 kg, a prosečna cena oko 100 dinara po kilogramu, računica opet kaže da je zarada 5 eura po biljci.


Osim toga, paradajz se jede periodično, dok potreba za ljutinom je konstantna. To znači da se paprika Džinka konzumira 365 dana u godini, što znači stabilnu potražnju tokom cele godine.

Matematika je jasna, a računica kaže da nam za proizvodnju Džinke treba manje ulaganja, da ćemo koristiti manje hemije, da ćemo imati veću zaradu po biljci i povrh svega proizvesti zdraviju hranu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica