SPREMITE SE ZA NESTAŠICE: Zbog TROŠKOVA zagrevanja povrtari u Evropi PRAZNE PLASTENIKE

SPREMITE SE ZA NESTAŠICE: Zbog TROŠKOVA zagrevanja povrtari u Evropi PRAZNE PLASTENIKE

Širom severne i zapadne Evrope, proizvođači povrća razmišljaju da odustanu od svih daljih aktivnosti oko organizovanja proizvodnje za zimu. Kako su cene struje i goriva u Evropi drastično skočile, povrtari ne mogu više da se izbore sa troškovima. To dodatno ugrožava snabdevanje hranom, navodi Rojters.

prazan plastenik

Porast cena struje i gasa će uticati na useve koji se gaje tokom zime u zagrejanim plastenicima kao što su paradajz, paprika i krastavac, kao i na useve koji treba da budu smešteni u hladnjače, kao što su jabuke, luk i endivija.

Evropski farmeri upozoravaju na nestašice. Očekivani udar na proizvodnju i skok cena znači da bi supermarketi mogli da pređu na nabavku robe iz toplijih zemalja kao što su Maroko, Turska, Tunis i Egipat.

Povećane cene gasa najveći su trošak sa kojim se suočavaju proizvođači koji gaje povrće u plastenicima. Sa druge strane, dva povrtara u Francuskoj koja su ove godine ipak obnovila svoje ugovore o električnoj energiji za 2023. kažu da su im sadašnje cene veće do deset puta u odnosu na 2021. godinu.

“U narednim nedeljama planiraću sezonu, ali ne znam šta da radim. Ako ovako ostane, nema smisla počinjati još jednu godinu. Nije održivo, “, rekao je Benjamin Simonot-De Vos, koji uzgaja krastavce, paradajz i jagode južno od Pariza.

paradajz u plasteniku

Proizvodnja povrća u Evropi se seli na jug

Poljoprivrednici se ne bore samo sa rastućim cenama električne energije. Troškovi đubriva, pakovanja i transporta su takođe u porastu i ugrožavaju marže, ističe Rojters.

„Suočavamo se sa ukupnim povećanjem troškova proizvodnje od oko 30 odsto“, rekao je Johanes Gros, zamenik menadžera prodaje u nemačkoj zadruzi Reichenau-Gemuse čiji plastenici pokrivaju oko 60 hektara. Energija je činila negde između polovine i dve trećine ovih dodatnih troškova, rekao je on.


“Neke kolege razmišljaju o tome da plastenike ostave prazne kako bi troškovi bili što manji. Niko ne zna šta će biti sledeće godine”, dodao je on.

Čak i u sunčanim zemljama poput Španije, poljoprivrednici voća i povrća se bore sa povećanjem troškova đubriva od 25%.

Džek Vord, izvršni direktor Britanskog udruženja uzgajivača, rekao je da je neizbežno da će se proizvodnja voća i povrća prebaciti u toplije krajeve.


„Pomeraćemo proizvodnju sve dalje na jug, u Španiju, u Maroko i delove Afrike“, rekao je Vord.

BONUS VIDEO: Proizvodnja Jagoda Iz Plastenika ISPLATIVA


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica