Saveti za proizvodnju zdravog semena

Saveti za proizvodnju zdravog semena

Ukoliko gajite povrće za sopstvene potrebe moguća je proizvodnja semena sa biljaka koje nisu tretirane pesticidima i bez upotrebe mineralnih đubriva.

Zelena salata - © Pixabay

 

Proizvodnja semena za sopstvene potrebe je relativno jednostavna, posebno za samooplodne biljke kao što su pasulj, paradajz, paprika, salata. Za stranooplodne biljne vrste plodnost zavisi od insekata i vetra koji prenose polen sa muških cvetova jedne biljke na tučak ženskih cvetova druge biljke iste vrste. Tu može lako doći do ukrštanja i zato je ponekad potrebno primeniti izolaciju. Prilikom proizvodnje takvog semena važna je selekcija odnosno odabir biljaka sa najboljim svojstvima (naslednim osobinama), tako da se pre cvatanja odstranjuju biljke sa lošim i netipičnim svojstvima.

Imate seme koje neće da klija? Saznajte gde ste pogrešili!

Seme se uzima sa što je moguće više zdravih, vitalnih i za sortu tipičnih biljaka (najmanje 8-10). Kad god je moguće plodove ostaviiti da u potpunosti dozre na biljci. Zrelo seme se skuplja po suvom i sunčanom vremenu, a zatim se čisti suvim (pasulj, grašak, žitarice) ili mokrim postupkom (paradajz, tikvica, krastavac…). Nakon pranja sledi sušenje semena i čuvanje u hladnijoj prostoriji ujednačene temperature.

Koje su prednosti upotrebe sertifikovanog semena u biljnoj proizvodnji

Temperatura ne bi smela biti viša od 35 ºC. Potpuno suvo seme se čuva u dobro začepljenim bočicama, na kojima se napiše ime biljke i vreme berbe, u hladnom i mračnom prostoru. Neke biljke daju seme već u prvoj godini (pasulj, paradajz, paprika, krastavci…), dok su neke biljke dvogodišnje (svo korenasto povrće: šargarepa, peršun… i većina zeljastih). Luk se smatra trogodišnjom biljkom jer u prvoj godini se gaji lukovica, u drugoj se sadi i gaji glavica za jelo, a u trećoj godini najlepše glavice se sade za seme. Postoje i biljke koje se razmnožavaju gomoljima kao što su krompir, čičoka, beli luk…


Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe 
Autor:  dipl. inž. Milica Popadić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica