Plavi paradajz i Pelat paradajz – Ovo DUGULJASTO POVRĆE morate imati u bašti!

Plavi paradajz i Pelat paradajz – Ovo DUGULJASTO POVRĆE morate imati u bašti!

Predstavljamo vam dve vrste povrtarskih vrsta izduženog ploda koje zaslužuju pažnju iz više razloga. Najvažnije od svega je da kao namirnice pronalaze široku upotrebu na trpezi u različitim godišnjim dobima i da se mogu upotrebiti u različitim formama.

paradajz i patlidžan na stolu

Prvo vam predstavljamo plavi patlidžan. Ovo povrće je izuzetno rodno, pa tokom godine u nekoliko faza donese plodove. U zavisnosti od sorte dostiže oko pola metra visine.

Uspešna proizvodnja plavog patlidžana

Da biste uspešno proizveli patlidžan potrebno je da znate da plavom patlidžanu pogoduju sledeći uslovi. Najpre, saditi ga u plodno i strukturno zemljište sa visokim sadržajem humusa. Povratak na istu parcelu preporučen je posle pet godina.

youtube

Takođe, važno je izbeći kao preduseve vrste iz iste familije – krompir, paradajz, papriku… Dobri predusevi su kupusnjače, korenasto bilje, strna žita, lukovi ili leguminoze.

Kada je reč o osnovnoj obradi, radi se u jesenjem periodu na dubini od 40 cm, u rano proleće se zatvaraju brazde, a u prvim danima maja predsetvena priprema na dubini od 8-10 cm. Sadnja sledi kada je zemljište dobro pripremljeno, optimalna dnevna temperatura trebalo bi da bude oko oko 20 stepeni. Preporučeno je međuredno rastojanje oko 60-70 cm i razmak u redu od 30-50 cm.

patlidžan u korpi

Obratite pažnju da se kultiviranje i blago ogrtanje radi 3-4 puta, po potrebi, a prva prihrana kada su biljke visoke 12-15 cm. Druga sa formiranjem plodova. Uobičajeno je da se prihrana azotom radi u toku kultiviranja.


Upotreba pelat paradajza

Pored plavog patlidžana, zbog specifičnih odlika i široke upotrebe u kuhinji, posebno se izdvaja jedna duguljaste sorte paradajza. Reč je o pelatnom paradajzu, koji može biti pravi užitak na zimskoj trpezi, pogotovo u vidu zimnice.

Ova vrsta paradajza je vrlo korisna i prilikom pripreme paradajz sosa, a isto tako i u kombinaciji u pripremi ajvara, sataraša i sličnih jela. To je zbog toga što raspolažu optimalnom količinom suve materije u plodu, zbog čega su vrlo pogodni u pripremi ovih jela.

Ove sorte se gaje i kao biljke uz kolac, i kao industrijske forme – polegle u bašti. Rodne su, lepo zru, a posle berbe mogu da stoje i do 10 dana u gajbici, jer je pokožica na plodu čvršća u poređenju sa drugim sortama paradajza.


paradajz pelat

Zbog ovakve odlike ne gubi na ukusu, pa je odličan i pored kombinovane pripreme u jelima, odlično je i da ih ostavite cele.


Ono što je prednost ove sorte je da se celi plodovi mogu i zamrznuti, a prilikom odmrzavanja zadržaće oblik zbog čvršće pokožice. Ipak, nisu za upotrebu u salati, ali su u ovakvom obliku dobri za sos ili picu.

Ovo su dve vrste povrća duguljastog ploda koje svaki ozbiljni ljubitelj dobre domaće kuhinje mora imati u svojoj bašti, ili redovno nabavljati i koristiti. To znači da ukoliko niste do sada, pravi je trenutak da razmislite o njihovom uzgoju.

BONUS VIDEO: 4 koraka do savršenih plodova paradajza | Agromedia Saveti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica