
Kako da zagrejete plastenik tokom zime
Nedovoljna zagrejanost plastenika veliki je problem sa kojim se susreću povrtari tokom zime. Saznajte šta savetuju stručnjaci kako da zagrejete plastenik.
Oblik i veličinu glavice, kao i izgled spoljnih listova treba birati u skladu sa zahtevima tržišta na koje proizvođači žele da plasiraju svoj proizvod.
Temperatura je takođe veoma bitan faktor za gajenje ove kulture. Optimalna temperatura za zavijanje glavice je 16 stepeni, dok je minimalna temperatura za obavljanje fizioloških funkcija 5 stepeni, a maksimalna 20-25 stepeni. Takođe, razlika između dnevne i noćne temperature ne sme biti veća od 10 stepeni.
Koju vrstu zelene salate izabrati za letnju proizvodnju
Odabir adekvatne sorte je najbitniji uslov koji se mora ispuniti pre početka gajenja zelene salate. Sorta određuje koliko će proces proizvodnje biti uspešan. Ukoliko se prolećna sorta gaji zimi, može se desiti da salata uopšte ne zavije glavicu, dok zimska sorta gajena leti ili u proleće može vrlo brzo da obrazuje cvetonosno stablo.
Kompanija Holland Angro iz svoje bogate ponude semena zelene salate izdvaja dve sorte koje su idealne za zimsku proizvodnju.
Zelena salata Tonale kompanije Vilimorin je zimska batavija otvorenog tipa koju karakterišu krupne i teške glavice, dok su listovi svetlozelene boje i blago naborani. Reč je o sorti koja dobro podnosi niske temperature. Vreme sadnje je od polovine septembra do kraja januara. Otporna je na plamenjaču salate rase: Bl 1-25, 27, 28 i 30-32.
Zelena salata Jukebox kompanije Vilimorin je zimska puterica poluotvorenog tipa. Listovi ove sorte su svetlozelene boje, osnove su široke, dok su glavice krupne i teške. Reč je o sorti izuzetno otpornoj na niske temperature. Takođe, krasi je i visoka otpornost na plamenjaču rase Bl 1-32. Vreme sadnje je od polovine septembra do kraja januara.
Sponzorisani članakNedovoljna zagrejanost plastenika veliki je problem sa kojim se susreću povrtari tokom zime. Saznajte šta savetuju stručnjaci kako da zagrejete plastenik.
Jedna od povrtarskih kultura koja se u našim uslovima gaji tokom cele godine je zelena salata.
Prošle nedelje smo u Jagodini posetili jednog od najvećih i najmodernijih povrtara u tom kraju. On u svojoj plasteničkoj proizvodnji koristi zeolit tokom cele godine.
Kako se polako približava prolećna setva, vreme je da razmišljate o izboru pravog semena. Otpornom na bolesti i štetočine.
Pre nego što se upustite u projekat podizanja plastenika, prvo saznajte sve o troškovima, osposobljavanju i načinu njegovog zagrevanja.