Krompir nikad jeftiniji, a biće sve više uvoza i sve manje proizvodnje u Srbiji

Krompir nikad jeftiniji, a biće sve više uvoza i sve manje proizvodnje u Srbiji

Građani u ovom trenutku imaju priliku da pojedu i domaći i uvozni krompir. Iako postoji više izbora, a ujedno je prethodna sezona bila vrlo efikasna u proizvodnji krompira, domaći proizvođači se nalaze u nezavidnoj situaciji, navodi dr Živko Bugarčić i ukazuje da je u narednom periodu domaća proizvodnja krompira i te kako ugrožena.

Dobra sezona prošle godine, krompir rodio iznad proseka

Prošla godina bila je dobra kada je reč o rodu krompira, tome su pogodovale dobre vremenske prilike. “Imali smo za nijansu više krompira i zbog toga je u prvoj nedelji avgusta počelo obaranje cena od strane posrednika. Krompir je sa otkupne cene od 20 dinara spao na cene od 12-13 dinara, a ova cena koja je bila u kontinuitetu 4-5 meseci”, navodi dr Živko Bugarčić.

Prema njegovim saznanjima, u ovom trenutku krompir se prodaje po ceni od 8-10 dinara.

Kada se svi troškovi svedu, iz prosečne situacije gde je cena oko 10 dinara, za količinu od 10 tona iz ove cene 6 dinara odlazi na troškove vađenja i pakovanja, navodi dr Bugarčić. U ovakvim okolnostima situaciju znatno otežava što se u ovom trenutku istovremeno i izvozi i uvozi krompir.

Jedan od glavnih razloga što se uvozi krompir je što pojedini trgovinski lanci traže oprani krompir, a ovaj uslov mali broj domaćih proizvođača može ispuniti. Dr Živko Bugarčić ukazuje da se domaći krompir pokazao izuzetno kvalitetnim, i da je neophodno zaštititi domaće proizvođače ograničavajućim merama za uvoz.

Slab izvoz domaćeg krompira, ali postoji

Postoji evidencija izvoza sorte Agrije iz brdskih krajeva, tokom poslednja dva meseca 2020. godine, objašnjava dr Bugarčić i zaključuje da će krompir koji je dobar za duže čuvanje nestati, kako na osnovu prethodnog primera tako i na osnovu primera da je iz Vojvodine izvezena određena količina crvenih kasnijih sorti.

Dodatno otežavajuće okolnosti su preparati protiv klijanja, kojih neće biti za male proizvođače.

Sagovornik: dr Živko Bugarčić


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica