Kivano: Egzotična biljka koja se lako gaji

Kivano: Egzotična biljka koja se lako gaji

Kivano: Egzotična biljka koja se lako gaji - ©Pixabay

Kivano ili bodljikava afrička dinja ima ukus kombinacije dinje, limete, banane, dinje i krastavca. izvorno raste u vrućim, suvim klimatskim uslovima kao što su centralna i južna Afrika, a danas se gaji svuda u svetu.

Kivano se gaji iz semena. Kako biste ga odnegovali u našim uslovima potrebno je odabrati mesto sa puno sunca i dobro dreniranim zemljištem. Tlo mora da bude blago kiselo i treba ga unapred pripremiti kopanjem i sa nekoliko centimetara komposta ili stajskog đubriva, kao i primenom uravnoteženog baštenskog đubriva.

Seme je potrebno posaditi direktno u zemlju i to kada prođe sva opasnost od prolećnog mraza. Obično se sadi krajem aprila početkom maja. Potrebno je posaditi 3-4 semenke u rupu dubine 1,5-2,5 cm. Razmak između biljaka (ako odmah želite da posadite više) treba da iznosi oko 45 cm.

Seme bi trebalo da proklija za 2-3 nedelje. Seme takođe možete posaditi u saksiji ili kontejneru i rasaditi kada dođe u fazu dva lista i kada je temperatura napolju iznad 15 stepeni.

Nakon sadnje, potrebno je zalivanje puštajući da se zemlja osuši između dva zalivanja. Kada se temperatura podigne na 23-24 stepeni potrebno je staviti sloj organskog malča debljine 3-4 cm, kako bi se u zemlji oko korena zadržavala vlaga, a tako ćete i sprečiti rast korova.

Kivano: Egzotična biljka koja se lako gaji - ©Pixabay

Kivanu je potrebno obezbediti pomoć za penjanje, poput mreže za grašak ili krastavac. Naime, kivano bolje uspeva kada ima gde da se penje, a plodovi se razvijaju u podnožju biljke.

Plodovi kivana su zreli za konzumiranje kada dobiju žuto naranžastu boju. Kivano obiluje vitaminom C i mineralima, kao što su kalijum i gvožđe, a sadrži još i fosfor, magnezijum, bakar, cink, natrijum i kalcijum.

Osim što je osvežavajući i ima neobičan ukus, kivano je izuzetno zdrav. Delotvoran je protiv prehlade, u borbi sa visokim pritiskom, za zdravlje kože i očiju. Kivano se konzumira tako što se preseče na pola, a zatim se kašičicom vadi mesnati deo. Odlično se slaže sa sirevima, krastavcem i paradajzom.


Izvor: Plant Instructions

Komentari (3)

Nikola Krstic

2022-08-27 20:20:35

Danas sam prvi put probao kivano.Lijepog je okusa i jeo sam ga sa gustom.Idem si ga kupit ponovo!😁

stevan

2022-03-24 16:21:47

Gde se može nabaviti seme buljke KIVANO?

Dragoljub

2022-03-24 15:05:11

gde može se nabaviti seme kivano i koja je cena

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica