Gajenju kikirikija pogoduju područja sa manje vode

Gajenju kikirikija pogoduju područja sa manje vode

Za gajenje kikirikija nije potrebno plodno zemljište jer oni najbolje uspevaju peskovitom tlu gde nema mnogo vlage. Međutim, neke sorte kikirikija uspevaju bolje u sušnim uslovima. Ove sorte u periodima razvoja, kada im to nije neophodno, koriste manje vode, a onda kada nastupi period velike suše oni te zalihe koriste. Trenutno naučnici rade na pronalaženju onih sorti koje mogu uspevati na takvim područjima.

 Kikiriki uspeva u područjima sa manje vode - © Pixabay

Thomas Sinclair sa Državnog univerziteta u Severnoj Karolini sa svojim kolegama proučava sorte kikirikija imaju tu sposobnost čuvanja vode. Ovo otkriće bi pomglo ovoj biljci da održi visok prinos čak i tokom suše.

„Sorte biljaka koje postižu veći prinos od drugih, i to sa manje vode, ključne su za povećanje profita“, objašnjava on. „Ovo je veoma važno posebno au područjima sa manje kiše.“

Kako voda u tlu postaje manje dostupna, biljke podešavaju količinu vlage koju oslobađaju, ili se isparavaju. Kako suša postaje jača biljke čuvaju vodu za kasnije, zbog niskog stepena transpiracije.

„To je zaista iznenađujuće, skoro sve biljke u eksperimentu pokazale niži stepen transpiracije sa sušenjem zemljišta“, kaže Sinkler. „S obzirom na to da je stepen gubitka vode manji, samim tim više vode u procesu sušenja ostaje u zemlji. To znači da će i više vode biti dostupno za održavanje ostalih useva.“

Sinkler kaže da je sledeći korak ispitivanje druge osobine ovih biljaka, fiksacije azota. Biljke kikirikija koriste mikroorganizme u tlu kako bi pristupile azotu iz atmosfere.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica