Evo kako je bilo na Danima tikvica u Sovljaku

Evo kako je bilo na Danima tikvica u Sovljaku

U Sovljaku, selu nedaleko od Uba, prema poslednjem popisu stanovništva živi oko 1.900 ljudi. Tradicionalno, više od 80% njih gaji povrće u plastenicima, ali i na otvorenom. Ovih dana u gotovo svakoj kući beru se rane tikvice. Zato nas uopšte nije iznenadilo što su Dani tikvica prošlog vikenda održani baš u Sovljaku.

Zdravko Antić, predstavnik kompanije „Agroarm“, objasnio nam je sa kojim ciljem su organizovani Dani tikvica u Sovljaku.

Najbolji, najprinosniji i najranostasniji hibridi tikvice – Eskenderany i Scilly

Kompanija ‘Agroarm’ organizovala je ove Dane polja sa ciljem da spojimo ljude kako bismo razmenili iskustva, mi sa njima, ali i oni između sebe. Cilj nam je i da se ljudi bolje upoznaju sa hibridima Eskenderany i Scilly, kada je reč o tikvicama, Pandion, kada govorimo o ranom kupusu i Kaptur – hibridom paprike, ali i sa tehnologijama njihovog uzgoja. Na kraju, pokušaćemo da im damo savete uz pomoć kojih će moći da učine svoju proizvodnju još isplativijom“, rekao je Zdravko.
 

Tikvice u plasteniku - ©Agromedia 

Dani tikvica organizovani su na imanju porodice Nešić, koja već 8 godina sarađuje sa kompanijom „Agroarm“. Nešići u ovom kraju važe za dobre i velike proizvođače tikvica.

Tikvice su gajili još moj pradeda, pa deda, zatim otac, pa ja, a nadam se da će i moj sin. Prvi put sam domaćin ovakvih Dana polja i veoma mi je drago zbog toga. Zahvalan sam svim ljudima koji su došli, mojim prijateljima, drugarima i komšijama. Ljudi će ovde moći da se druže, da pogledaju ko je šta i kako odgajio, razmeniće mišljenja i iskustva, naročito jer je ovo bila izuzetno teška godina i do juče je padala kiša“, istakao je naš domaćin.
 

Dan tikvica u Sovljaku - ©Agromedia 

Dvadesetjednogodišnji Saša brzo nas je uverio da će nastaviti porodičnu tradiciju.


Mi svi ovde gajimo tikvicu, jer znamo sa njom da radimo, a i zato što dobro rađa. Kada skinemo sav rod hibrida Eskenderany, tikvicu iznosimo napolje, ja freziram traktorom zemljište, a onda se sadi paprika. Iskreno, već sam navikao na to da radim na selu kao povrtar i ne bih mogao da radim nešto drugo. Povrtarstvo mi je nekako ušlo u krv“, navodi mladi povrtar.
 

Dan tikvica u Sovljaku - ©Agromedia 


Goran Danićić je još jedan mladi povrtar iz Sovljaka
koji živi od proizvodnje povrća, naročito tikvica.


Već nekoliko godina gajim isključivo Seminisov hibrid tikvice Eskenderany i to zbog njegove ranostasnosti, prinosa i otpornosti. Najvažnije je izabrati sertifikovano ispravno seme. Od njega zavisi celokupna proizvodnja. Uzimanje lošeg semena je veliki rizik“, navodi on.
 

Dan tikvica u Sovljaku - ©Agromedia 


Goran Mijatović, takođe iskusan, veliki povrtar, sa „Agroarmom“ sarađuje više od 10 godina.

Što se tiče odabira hibrida, semena i zaštite, prezadovoljni smo. Ja sam, na primer, posejao 30.000 biljaka kupusa Pandion. Tikvicu Eskenderany sejem za ranu proizvodnju, a za jesen Scilly, Kaptur jesenju papriku, a Ariadni ranu. Oko 90% moje proizvodnje su ‘Agroarmova’ semena. Zadovoljni smo veoma sa njima, ne bismo radili zajedno toliko dugo da nismo“, ističe povrtar.

 

Ja sam već navikao na to da radim na selu kao povrtar i ne bih mogao da radim nešto drugo. Povrtarstvo mi je nekako ušlo u krv.

Iako je posla u plastenicima mnogo, izgleda da niko od ovih povrtara nije žalio što je dan posvetio druženju u domu Nešića.

Aleksandar Nenadović, povrtar iz Sovljaka, ističe: „Došao sam da vidim šta se novo dešava u svetu tikvica i evo za sada sam veoma zainteresovan za ove zelene. Ja inače samo ‘Agroarmove’ hibride i sejem i ekstra su se pokazali.

Baš mi je drago što smo se ovako okupili i mislim da bi trebalo malo češće da se družimo. Osim toga, naučili smo i ponešto novo, na primer, u kakvim uslovima se najbolje gaji povrće, kako treba prskati i drugo“, rekao je Igor Obradović, povrtar iz Sovljaka.
 

Dan tikvica u Sovljaku - ©Agromedia 

Milan Josipović, povrtar iz Pambukovice, kaže: „Veliki sam proizvođač, pa sam došao i ja malo da vidim šta ima novo.

U Sovljaku se godišnje proizvede više od 3.000 tona povrća, uglavnom tikvica, kupusa i paprike. Ta brojka mogla bi da bude još veća, ali tek kada se reše neki od problema koje ovi povrtari imaju. Pre svega, među hiljadama plastenika u ovom selu, gotovo da nema modernih koji bi proizvodnju učinili lakšom. Zatim, neorganizovana prodaja, i na kraju, nestabilne cene koje određuju nakupci sa beogradskog kvantaša.
 

Dan tikvica u Sovljaku - ©Agromedia 

Da bi lek za sve ove muke moglo da bude udruživanje, većina meštana se slaže. Samo još preostaje da se među njima izdvoje oni koji će pobediti srpski ponos i udruženim snagama, uz državne subvencije za mlade poljoprivrednike, Sovljak učiniti selom za primer. Mi smo već prepoznali nekoliko mladih lidera među ovim vrednim Sovljačanima.

Sagovornici:
Zdravko Antić, „Agroarm“
Dragoljub Nešić, povrtar iz Sovljaka
Saša Nešić, povrtar iz Sovljaka
Goran Daničić, povrtar iz Sovljaka
Goran Mijatović, povrtar iz Sovljaka
Aleksandar Nenadović, povrtar iz Sovljaka 
Igor Obradović, povrtar iz Sovljaka
Milan Josipović, povrtar iz Pambukovice

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica