Evo gde GREŠIMO: Zašto se plod krastavca krivi i da li su jestivi?

Evo gde GREŠIMO: Zašto se plod krastavca krivi i da li su jestivi?

Krastavac je jedan od najpopularnijih povrća koji se uzgaja, i zauzima drugo mesto iza paradajza. Svako ko je ikada uzgajao ovo  povrće naišao je na iskrivljeni krastavaca. U ovom tekstu pročitajte zašto se krastavac krivi i da li su ti plodovi jestivi.

Krastavac u korpi

Gubitak očekivanog oblika ploda može nastati pod uticajem različitih faktora. To je pre svega vezano sa oplodnjom, visokom temperaturom, nedostatkom hraniva. Nedovoljno prisustvo polinatora (insekata, uglavnom pčela) dovodi do lošije oplodnje, pa se u nekim semenim komorama zbog toga ne stvara seme i plod se iz tog razloga krivi na tu stranu.

Nedostatak polinatora može biti uzrokovan smanjenjem njihove brojnosti ili dejstvom nekog faktora koji remetilački utičena na to da posao oplodnje od strane insekata ne bude dobro obavljen (kiša koja ometa insekte, druge prepereke za insekte, niske i visoke temperature, suša). Plodovi koji imaju samo sužen vrh uglavnom su takvi zbog nedostatka kalijuma u ishrani biljke, a ne zbog loše oplodnje.

Čestice polena koje proizvode cvetovi krastavca su pomalo lepljive i imaju tendenciju da se zgrudavaju, a ne da budu suve i praškaste poput polena kukuruza. Zbog toga se polen krastavca ne može prenositi vetrom, kao što je slučaj sa kukuruzom, pa ga moraju premeštati insekti, uglavnom pčele i druge vrste.

Potrebno je oko 15 poseta pčela svakom cvetu krastavca pre nego što se oprašivanje završi. Tokom tih poseta pčela, polen se pokupi sa muškog cveta krastavca i premesti na žig ženskog cveta. Stresni uslovi rasta kao što je suša takođe mogu dovesti do deformisanog ploda. Nedostatak vode će takođe proizvesti krastavce gorkog ukusa. Niska plodnost zemljišta je još jedan uzrok izobličenja.

Bolesti i oštećenja od insekata mogu biti odgovorni za iskrivljene krastavce, ali oni imaju različite vrste oštećenja, kao što su rupe u plodu ili lezije na koži. Manje gljivične lezije se mogu odrezati, a ostatak krastavca se može jesti. Krastavci sa velikim površinama infekcije u osnovi trunu na vinovoj lozi i naravno moraju biti izbačeni.

Deformisani plodovi krastavca su svakako jestivi i možete ih jesti bez razmišljanja!                            
              
              
              
                

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica