Pčele ugrožene: EU zabranjuje upotrebu pesticida

Pčele ugrožene: EU zabranjuje upotrebu pesticida

Upotreba pesticida u svetu se masovno povećava, što ima negativne posledice po žive organizme i životnu sredinu. Zato će Evropska komisija, da bi zaštitila pčele, zabraniti korišćenje pesticida na svojim poljima.
 

Pčele - © Agromedia

Sada je u EU na snazi privremena zabrana korišćenja tri neonikotinoida. Ako predlog Komisije bude usvojen, neonikotinoidi će biti potpuno izbačeni iz upotrebe na poljima i moći će da se koriste samo u staklenicima.

Dokument, u koji je imao uvid britanski Gardijan, predstavlja prvi znak da Komisija želi potpuno da zabrani neonikotinoide zbog „akutnog rizika po pčele“. Zabrana bi mogla da stupi na snagu već ove godine ako je odobri većina članica Evropske unije.
 

Pčelarstvo - © Pixabay

Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za brojne poljoprivredne kulture, ali njihov broj decenijama opada zbog gubitaka u staništima, bolesti i korišćenja pesticida.

Smatra se da insekticidi neonikotinoidi, koji se koriste više od 20 godina, nanose veliku štetu pčelama. Ipak, borci za zaštitu prirode na jednoj i poljoprivredna udruženja i proizvođači pesticida na drugoj strani godinama se oštro spore. Proizvođači pesticida tvrde da su insekticidi od ključnog značaja za zaštitu roda i da je otpor prema pesticidima političko pitanje.

Izvor: 021

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica