Ovo je NAJGORA godina u ovčarstvu – Evo šta kažu stočari!

Ovo je NAJGORA godina u ovčarstvu – Evo šta kažu stočari!

Nebojša Birčanin iz Suvodanja kod Valjeva, na čijoj farmi je oko 100 odraslih grla i preko 50 jagnjadi, kaže da je za proteklih desetak godina, koliko je u ovom poslu, ova godina najgora za ovčarstvo. Navodi i da je za razliku od ranijih godina, u zadnje dve godine veoma malo onih koji se odlučuju da kupe jaganjad i počnu da se bave ovčarstvom. Evo kako se Nebojša bori sa trenutnom situacijom i koliko ona utiče na njegov posao.

ovčarstvoNebojša Birčanin sa svojim stadom - Foto: Dejan Davidović

Još jedna teška godina za ovčarstvo, možda čak i lošija nego prethodna, čemu je kažu odgajivači kumovala slaba potražnja i niska cena jagnjadi.

”Hrana je mnogo skupa, pored toga i gorivo i đubrivo je drastično poskupelo. Jagnjad su trenutno 300 dinara po kilogramu žive vage, što je i dobra cena, ali u odnosu na hranu i na sve drugo što je potrebno da bi se ona odgajila – ta cena je nikakva. I subvencije ove godine kasne. Još nisam ni dinara dobio ni za krave, ni ovce, niti za tov jagnjadi”, kaže Birčanin.

Bolja organizacija otkupa i subvencije – Uslov za uspešno ovčarstvo

Odgajivačima je nesumnjivo potrebno da subvencije budu redovnije i da otkup jagnjadi bude malo bolje organizovan. Kako kaže, kad ima robe – klanice obore cenu, a kad nema jagnjadi – onda je potrašnja veća i raste cena.

”Tokom leta kada je bilo jagnjadi cena je bila 200 – 250 dinara, a sada kada ih nema cena skače.”, napominje Birčanin. On je 2012. godine preko tadašnje Direkcije za robne rezerve grada Valjeva nabavio 30 umatičenih priplodnih jagnjadi i počeo da širi stado.

U protekloj deceniji dosta je radio na poboljšanju uslova smeštaja, selekciji grla, ishrani. Objašnjava da su za dobro i kvalitetno stado najbitnije dobra ishrana i genetika. Jer kako naglašava jedno bez drugog ne može.

Sve zajedno donosi i vrhunske rezultate što se ove godine i pokazalo na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Tu je ovaj mladi poljoprivrednik nagrađen velikom zlatnom medaljom i peharom Novosadskog sajma za ovčarstvo. Odnosno za izložena grla u kategoriji šiljegice, tj. stariji ovan.

”U odnosu na početno stado za nepunih 10 godina promenilo se dosta, bolja je ishrana, uslovi držanja, dosta sam uložio u samu selekciju, odabir grla, nabavku kvalitetnih priprlodnih ovnova, tako da daju i bolje rezultate. Ovce se jagnje dva puta u toku godine, dosta njih se blizni. Ima slučajeva da ojagnje i po troje, a pojedine i četvoro. Godinama sam ulagao da bi stado bilo što bolje i isplativije za držanje”, ispričao nam je Birčanin.


Kako kaže, trenutno ne razmišlja o proširenju stada, već je prioritet rad na selekciji postojećih grla.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica