Novi gastronomski hit: Kačamak na Vučjanski način

Novi gastronomski hit: Kačamak na Vučjanski način

Tokom 2021. godine na poljima u leskovačkom Pomoravlju  bilo je zasejano oko 17 hiljada hektara pod kukuruzom. Gde je skoro jedna trećina oranica bila zasejana semenom belog kukuruza. Ovogodišnji prinos kukuruza u Jablaničkom upravnom okrugu, prema našem saznanju  u Gradskoj upravi Leskovca, kretao se između 6 do 7 tona po hektaru.

uzgoj-kukuruzaPolje belog kukuruza - Foto: Tomislav Stevanović

Vremenski uslovi su išli na ruku leskovačkim ratarima. Ovogodišnja berba kukuruza završena je u predviđenom roku, a pre jesenjih kiša.

“Sve više naših poljoprivrednika u leskovačkom Porečju je zainteresovano sa sadnju belog kukurza iz stare sorte “Osmaka“ jer je on je najsladji. Takođe, od njega imamo najlepše projino brašno za kačamak, palentu i pogaču „projanicu“.”, priča nam Dobri Trajković. Dobri je doskorašnji sekretar područnog odbora desetak mesnih zajednica  sa područja leskovačke varošice Vučje, i jedan od poznatih vodeničara starih potočara sa reke Vučjanke.

vodenicaVodenica na reci Vučjanki - Foto: Tomislav Stevanović

Uzgoj kukuruza u leskovačkom kraju donosi najlepše integralno brašno

Kukuruzno brašno od stare sorte belog kukuruza smleveno u potočari sa Vučjanke   je nalepše integralno brašno, sadrži celo zrno i klice i zadržava najveću količinu kvalitetnih nutrijenata. Ne sadrži gluten i ima puno minerala i vitamina,posebno B-6, E i K, i spada u zdravu hranu. Istakao je Trajković u prisustvu  brojnih posetilaca tradicionalne poljoprivredno-turističke manifestacije “Dani Vodenice –Vučje 2021”.

kačamakKačamak na Vučjanski način - Foto: Tomislav Stevanović

Recept za Kačamak od belog projinog brašna sa „Leskovačkom spržom“ 

Iskusni vodeničari Trajković i Stamenković otkrili su zanimljiv i ukusan recept „Kačamak na Vučjanski način“.

Za kotlić kačamaka potrebno je: oko 300 grama belog projinog brašna, 1,5 litara bistre vode sa izvora podno planine Kukavica, so po želji, ili (nakon ukuvavanja) slani prevreli ovčji sir, kajmak ili kiselo ovčije mleko.


Kukuruzno brašno se uz kašiku masti ukuvava do guste mase  u prethodno provreloj vodi. Kada se brašno lepo ukuva, a za to vreme vodeničar ispije 2-3 čaše „mučenice“ rakije od divlje kruške. Kačamak se onda vadi povećom drvenom varjačom  i stavlja u malo zagrejano posudje.

Onda se prelije podgrejanom „Leskovačkom spržom“ (sitnim čvarcima posloednjim leskovačkim brendom) i nakon gozbe sve to ozbiljno zalije vinom sa ovih prostora.

“Ko voli, nek izvoli!”, kažu ovi iskusni vodeničari iz leskovačkog Porečja.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica