Ne presađujte ih! – Evo kako da preusmerite sunce do biljaka

Ne presađujte ih! – Evo kako da preusmerite sunce do biljaka

Direktna sunčeva svetlost je neophodna za rast svih biljaka i drveća. Međutim, nekim biljkama je potrebno više sunca, a drugima više senke. Postoji nekoliko načina kako sami možete dodatno da osunčate ili zasenite neko mesto i tako obezbedite neophodne uslove za rast biljaka, a bez potrebe da ih presađujete.

Kako sami da povecate osuncanost ili senku u basti - © Pixabay

Jedan od načina da sami osunčate delove bašte u senci je orezivanje drveća koje pravi senku. Na taj način ćete omogućiti više svetlosti biljkama, bez da ih pomerate na drugu lokaciju. Drugi način je postavljanje ogledala na tačno određenim mestima, tako da ogledala reflektuju svetlost na zasenjene delove bašte. Sa druge strane, sadnjom višljih biljaka ili dekoracija možete povećati senku tamo gde vam je najviše potrebna.

Ukoliko se odlučite da orežete drveće koje pravi senku u bašti, jako je važno da prvo razredite krošnju i uklonite tanje grane. Isecite grane koje rastu vertikalno ili se ukrštaju sa drugim granama, kao i grančice koje rastu tik uz glavno stablo. Ovim postuupkom ćete omogućiti više svetla za biljke ili travu ispod drveća.

Kako sami da povecate osuncanost ili senku u basti - © Pixabay

Za više svetlosti u bašti možete orezati žbunaste ili grmolike biljke. Potrebno ih je orezati tako da se vrh blago sužava u odnosu na donji deo. Šišanje žbunastih biljaka je potrebno uraditi nakon cvetanja ili pre nego što se cvetovi pojave u proleće, zavisno od vrste grmlja. U ovu svrhu se koriste makaze nameski pravljene za „šišanje“ žive ograde, a reže se neposredno ispod cveta. Održavanje „ošišanih“ biljaka možete raditi tokom cele godine, a pored blagog orezivanja, malčiranje je najbolji saveznik žbunastih biljnih vrsta.

Postavkom ogledala u dvorištu ili bašti na tačno određena mesta možete da preusmerite sunčevu svetlost na položaje gde je nema dovoljno. Ogledala možete okačiti na drveće ili kuću, zgradu ili ih postaviti na zemlju. Potrebno je podesiti pravac refleksije svetla. To ćete uraditi tako što stanete nekoliko metara ispred biljke koju želite da osunčate. Zatim ćete podesiti položaj ogledala, sve dok ono ne bude imalo odblesak svetlosti baš na željeno mesto, a onda ga fiksirati.

Vodite računa, svetlosni odblesak od ogledala ili stakla ne sme da bude uperen direktno u biljke jer može da ih izgori.


Kako sami da povecate osuncanost ili senku u basti - © Pixabay

Ukoliko želite da napravite senku na određenom mestu u bašti, možete posaditi visoke i žbunaste biljke pored niskih biljaka. Konkretno, možete posaditi žbunove koji traže dosta sunčeve svetlosti, a koji će da prave hlad nižim biljkama koje traže da budu manje izložene suncu. Tako ćete kreirati idealne uslove i za jedne i za druge.

Ako u bašti gajite povrće i cveće, možete primeniti isti princip, stim da treba voditi računa koje biljke mogu da se sade zajedno, odnosno, koje biljke savršeno sarađuju kada su jedna pored druge.


Kako sami da povecate osuncanost ili senku u basti - © Pixabay

Takođe, možete postaviti baštensku dekoraciju, kao što su male statue, a one će napraviti senku nižim biljkama.


Osim navedenog, možete kupiti namenski napravljene zasene, ograde ili mreže, kako biste blokirali sunce na većim površinama bašte ili dvorišta.

Izvor: Homeguides

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica