Kojeg vi terate? UPOREDNI PRIKAZ: TRION 520 vs. LEXION 620

Kojeg vi terate? UPOREDNI PRIKAZ: TRION 520 vs. LEXION 620

Uradili smo uporedno poređenje: TRION 520 LEXION 620!

 

MOTOR

uporedno poređenje claas trion 520 i lexion 620 (2)

 

Trion 520: Motor je Cummins 6,7 litara nekih 258 konja, otprilike, po specifikaciji tako kaže, nema nikakvo trošenje ulja, ništa. Koliko konjskih snaga on ima 258, to je dovoljno.

Lexion 620: Gore je catterpillar C6, motor 6,7 i 280 konja.

 

ZAPREMINA BUNKERA KOMBAJNA

uporedno poređenje claas trion 520 i lexion 620 (2)


 

Trion 520: Bunker je 8000 litara, većina pre što smo imali je imala nekih 2000 litara i oseti se dosta. To daje dosta komfora u radu s obzirom da je heder širi 70 centimetara samo, a ima 2000 litara veći bunker, to mu je odlično. Bunker Trion 520 kombajna ima kapacitet od impresivnih 8000 litara, što je znatno više u poređenju sa starijim modelima. Ovaj kapacitet omogućava duže radno vreme bez pražnjenja.

 


uporedno poređenje claas trion 520 i lexion 620 (2)

Lexion 620: Kapacitet bunkera Lexion 620 takođe iznosi 8000 litara, što je ekvivalentno oko 7 tona žita.


 

KOJOM BRZINOM SE VOZI U ŽETVI PŠENICE

uporedno poređenje claas trion 520 i lexion 620 (2)

 

Trion 520: Sad smo išli na neku kilometražu od 4, 4,5 kilometara na 4 tone, a zavisno od toga kakva je pšenica i koja je visina košenja. Sad je trenutno pšenica relativno polegla, s obzirom da jako nisko kosimo i da ostavljamo slamu, radimo bez sečke ide neja 4 kilometra na sat i opterećenje mu tu nije veliko zbog toga što ne radi sečka. Vidi se ima ima zelene slame možda desetak 20 posto.

A žito ima vlagu od 11,5 do 12,5, što znači žito je sazorilo, a slama još nije, tako da negde po 4, 4,5 kilometra ga vozimo, a sa nekih 22-25-30 posto opterećenja.

Brzina kojom Trion 520 kombajn seče pšenicu zavisi od uslova na terenu. U optimalnim uslovima, može postići brzinu od oko 4,5 kilometara na sat pri opterećenju od 4 tone. Brzina se prilagođava visini košenja i uslovima na njivi.

Lexion 620: Od uslova zavisi i od prinosa. Nikad nije ista. Vidite da na ovoj parceli je konkretno je polog i teško je, znači ne prelazi možda i 3 kilometara na sat, a može da ide gde lošije gde nema pologa, možda ide i do 7, 8. Sve zavisi, pričati o brzini ne znači što je CLAAS da može da leti po njivi. Znači to sve zavisi od uslova i od mase, od prinosa, od svega, od uslova na njivi.

Lexion 620 takođe može postići brzinu od oko 4 do 7,8 kilometara na sat u zavisnosti od uslova. Naglašava se da brzina nije presudna za performanse ovog modela, već je ključna njegova efikasnost i kapacitet.

ZAŠTO OVAJ MODEL KOMBAJNA?

Trion 520: Ideja je bila nekada da zamenimo tog koji smo imali. Imali smo CLAAS Avero, da kupimo jedan koji je malo veći, da bi što kaže izbegli više vozača. Jedan vozač, jedno gorivo, jedno mazivo, a to je neka ideja bila. Dakle zameniti stariji model i investirati u kombajn većeg kapaciteta kako bi se smanjili troškovi i povećala efikasnost. Trion 520 se pokazao kao pouzdan i jednostavan za upotrebu.

Lexion 620: Lexion 620 se ističe jednostavnošću upotrebe i tehničkim rešenjima koja olakšavaju rad. Takođe, udobnost kabine i kvalitet klimatizacije bili su ključni faktori u izboru ovog modela. Prenosi, sve je drugačije, nije komplikovan, jednostavan, jednostavan kod tehničkih rešenja, jednostavno je za upravljanje, tako da mi se to svidelo najviše kod njega i to mi je onako sad u tom momentu kad sam ja kupio, u kom nešto mnogo nisam ni znao da se mi razumemo, ali sam znao da sagledam neke činjenice koje su postojale pa sam doneo zaključak i malo se informisao sa ljudima koji su već imali. Klima i kabina da je zadihtovana meni je mogao da bude kombajn kakav god hoćeš, meni je to bio svemirski brod, ali eto, to je, kaže, uticalo na to da se odlučim kažem za Lexiona, ove brojeve nešto mnogo nisam ni gledao.

uporedno poređenje claas trion 520 i lexion 620 (2)

DA LI JE OVAJ KOMBAJN DOBAR IZBOR?

Trion 520: Trion 520 se pokazao kao odličan izbor za farme površine između 250 i 500 hektara godišnje. S obzirom na kapacitet i performanse, ovaj kombajn je dovoljan za obrađivanje većih površina. To je kako sam ja razumeo 250 do 500 hektara godišnje da radi. U principu dovoljna za te površine neke da kažem često 400-500 hektara da kada se podeli u 3, 4 kulture da to izvrše, da kažemo da jedan domaćin završi sezonu sa jednim kombajnom.

 

Lexion 520: Lexion 620 takođe pruža odlične performanse i udobnost. Sa reputacijom pouzdanosti i efikasnosti, ovaj model je postao ključni deo svakodnevnog rada na farmi. Kaže kombajn može da bude koji hoćeš broj, samo treba da se zove Lexion. Zadovoljan sam. Imam ih već oko 6, 7 godina, tako da nemam ništa loše. Delovi, servis, to je sve obezbeđeno, dosta dobro funkcioniše. Jednom kao što su bili pre zmajevi, sad tako CLAAS-ovi ulaze u svakidašnjicu.

 

Uzimajući u obzir specifikacije, kapacitete i performanse ova dva modela kombajna, možemo zaključiti da su oba odličan izbor za moderne farmere. Konačan izbor zavisiće od specifičnih potreba i uslova svake farme.

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica