CLAAS Trion 530 premašio očekivanja. Diše za vrat CLAAS Lexionu 630

CLAAS Trion 530 premašio očekivanja. Diše za vrat CLAAS Lexionu 630

Posetili smo PG Mihalj tokom žetve uljane repice, pri kojoj koriste kombajn CLAAS Lexion 5400 koji je od 2021. godine na ovom gazdinstvu. Ove godine, po prvi put je u žetvu uključen i kombajn CLAAS Trion 530 koji je kupljen ove godine na Sajmu u Novom Sadu. Domaćini iz PG Mihalj podelili su sa nama utiske o radu ovog kombajna.

Za novi kombajn Trion 530 odlučili su se zbog povećanog obima posla, kao i da bi njihov stari kombajn CLAAS Tucano zamenili boljom i efikasnijom mašinom. Kako nam je Marko objasnio, Lexion i Trion odlično pokrivaju povećani obim posla tokom žetve.

Za razliku od kombajna Tucano, Marko je primetio brojne prednosti Triona 530. Pre svega veći zahvat hederom od 6,8 metara, pa se žetva mnogo brže odvija, a zatim i motor koji je sa svojih 300 KS mnogo eksplozivniji i efikasniji u žetvi.

Pavel David, takođe iz PG Mihalj, ima priliku da tokom žetve vozi novi kombajn Trion 530. Kako nam je objasnio, iako je Lexion 5400 mnogo ozbiljnija mašina, Trion zapravo ,,ne kaska mnogo za njim”. Kako nam je objasnio, za sada su prezdovoljni radom, učinkom i ponašanjem ovog kombajna, naročito kada se uporedi sa starim Tucanom koji je za 50-ak KS slabiji od Triona.

Kombajn skida oko 2 hektara uljane repice po satu, a snažan motor bez problema nosi širi heder. Zapremina bunkera je 10.500 litara, što je i viš nego dovoljno za ovaj kombajn i heder i znatno skraćuje vreme stajanja i kipovanja.

Iako ga vozi tek nekoliko dana, Pavel David se sjajno snašao u novom Trionu 530, pa mu upravljanje kombajnom i korišćenje svih komandi koje ima ne predstavljaju nikakav problem, pa nam je sa lakoćom objasnio sve opcije upravljanja ovim kombajnom. Kako kaže, upravljanje je veoma jednostavno i za jednog kombajnera je ,,dosta rasterećen rad”.

Inače, ovo gazdinstvo se uvek iznova odlučuje za CLAAS mehanizaciju iz nekoliko razloga. Kako su nam objasnili, uverili su se u kvalitet, u brzo i efikasno servisiranje, u laku dostupnost rezervnih delova, pa nema nikakvog razloga da menjaju brend. Takođe su se uverili u prednosti saradnje sa ljudima iz kompanije Almex koji uvek brzo reaguju kakva god da je pomoć potrebna.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica