Svet poljoprivrede Prodavnica

Zabeleženo poskupljenje spanaća na više pijaca | Cene povrća

Na zelenoj pijaci Kalenić asortiman povrća bogatiji je u odnosu na poslednju sedmicu maja, jer se mogao pazariti grašak, što u mahuni, što očišćen. Rast cena zabeležen je kod crnog luka i spanaća, a pad cena kod blitve, graška, karfiola, krastavca salatara, lubenice, paprike šilje i tikvice.

Na zelenoj pijaci u Pirotu zabeležen je pad cena krompira, mladog krompira, paradajza, lubenice, ljute paprike i zelene salate.

Na zelenoj pijaci u Čačku se mogla pazariti boranija po ceni od 250 din/kg. Za mladi kupus je trebalo izdvojiti 90 din/kg, papriku od 150 do 200 din/kg, paradajz od 120 do 180 din/kg, krastavac 60 do 100 din/kg i šargarepu 60 din/kg. Ponuda spanaća je dobra, a cena je varirala od 90 do 120 din/kg.

Na dan obilaska kvantaša u Beogradu mogla se pazariti domaća boranija po ceni od 300 din/kg. Nešto slabija ponuda blitve, kupusa i zelja tokom prve sedmice juna uslovila je rast cena navedenih proizvoda. Skuplji su bili još karfiol, crni luk, šargarepa, spanać i praziluk. Evidentiran je pad cena tikvice, paradajza, paprike, mladog krompira, lubenice, dinje i kelja zbog bolje ponude u odnosu na prethodni period.

Na kvantaškoj pijaci u Leskovcu skuplji su u odnosu na proteklu nedelju bili krastavac salatar, spanać, celer i šargarepa, a jeftiniji mladi krompir, crni luk, paprika ljuta, paprika šilja, pasulj beli gradištanac, rotkvica, lubenica i kupus.

Izvor: STIPS

Komentari