Zabeležen RAST svih žitarica | Produktna berza

Zabeležen RAST svih žitarica | Produktna berza

Tokom ove nedelje zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet preko Produktne berze je iznosio 4.875 tona (+57,26%), čija je finansijska vrednost iznosila 209.825.000,00 dinara (+60,71%).

 

Pšenica

Na tržištu pšenice, tokom protekle nedelje, zabeležena je povećana aktivnost robnoberzanskih učesnika. Ova žitarica je uzela apsolutni količinski primat u trgovanju sa ukupno prometovanom količinom od 4.050 tona. U zavisnosti od kvaliteta, ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 35,00 do 36,00 din/kg bez PDV-a.

Ponderisana cena je iznosila 35,25 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, zabeležen je rast cene od 2,18%. Strukturu kupaca su činili domaći prerađivači, dok izvoznici nisu bili zainteresovani za kupovinom.

Kukuruz

Do srede, kukuruz je beležio uzlazni trend. Kupoprodajni ugovori su zaključeni na cenovnom nivou od 32,00 do 32,80 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 32,70 din/kg bez PDVa. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, cena ove žitarice je poskupela za 2,92%.

Kukuruzom sa povišenom vlagom se trgovalo po ceni od 31,50 din/kg bez PDV-a. Bez obzira na statistički uzlazni trend, ponuda većih količina i dalje izostaje. Krajem nedelje, došlo je do smanjene aktivnosti robno-berzanskih učesnika za kupovinom ove žitarice. Zabrana izvoza znatno je uticala na pad prometa i odsustvo izvozne tražnje. Dalja dešavanja na domaćem tržištu će zavisiti isključivo od narednih odluka Vlade.

Soja

Intenzivna tražnja i odsustvo ponude sojinog zrna, uticali su na pozitivna cenovna kretanja. Početkom nedelje, realizacija berzanskih ugovora se kretala od 82,00 do 83,00 din/kg bez PDV-a. U četvrtak, došlo je do smirivanja tržišta i veće ponude u odnosu na tražnju. Ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu rezultirale zaključenjem novog berzanskog ugovora, što implicira na korekciju cene naniže.

Ukoliko se osvrnemo na mart mesec prethodne dve godine, primetan je konstantan rast cene ove uljarice. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 82,57 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,09% u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Osim na domaćem, ovakav cenovni trend je u potpunosti korelativan i sa dešavanjima na ino-tržištu. Trgovci su
smanjivali svoje tržišne pozicije pred izveštaj USDA koji je objavljen u četvrtak.


Kretanje cena u Čikagu

Cene u Čikagu na početku nedelje beležile su negativne cenovne trendove usled aktivnosti fondova i u iščekivanju izveštaja USDA o namerama setve. Pre izveštaju, namere setve su samo 89,5 miliona ejkra, u odnosu na 92 miliona koje su očekivali trgovci.

Takođe diplomatski napredak između Rusije i Ukrajine uticao je na ovakav trend. Krajem nedelje, cene su beležile rast. Povoljne kiše zabeležene su u nekim oblastima sa ozimom pšenicom. Ipak, u mnogim oblastima to ne izgleda da je dovoljno. Rejting useva je povišen u Kanzasu, ali je snižen u Oklahomi i Koloradu. Cene u Čikagu su beležile negativne cenovne trendove.

Tokom nedelje, cena soje u Čikagu beležila je silazni cenovni trend. Trgovci su tokom cele nedelje iščekivali USDA izveštaj. Namere setve su u poređenju sa prošlom godinom više kod soje, na 91 milion ejkr u odnosu na 88,7 očekivanih. Kvartalne zalihe soje su na 1,93 miliona bušela u odnosu na očekivanih 1,90.


Kretanje cena u Parizu

Vremenske prilike su imale uticaj na tržišta ove nedelje, sa kišom koja se od srede očekivala u Francuskoj. FranceAgriMer-ov rejting useva pšenice u Francuskoj ostaje nepromenjen na 92% dobro do odlično. Za ozimi ječam i durum pšenicu, rejting useva je 88% dobro do odlično.

EU izvoz pšenice do 27. marta dostigao je 19,87 miliona tona, u poređenju sa 20,48 miliona tona prošle sezone do istog datuma. Uvoz kukuruza je bio 12,05 miliona tona, u poređenju sa 12,10 miliona tona prošle sezone. Verovatno je da će površine kukuruza biti smanjene i u Francuskoj ove godine, posebno kao rezultat rasta cena inputa, kao što su azotna đubriva.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica