Zbog povećane ponude CENE ĐUBRIVA u padu!

Zbog povećane ponude CENE ĐUBRIVA u padu!

Kukuruz je zabeležio blagi pad cene, dok soja i pšenica beleže odsustvo iz trgovanja. Ukupan promet je iznosio 620 tona robe, čija je finansijska vrednost bila 18.795.500,00 dinara.

Dnevni izveštaj sa Produktne berze_24022021Cene - ©Pixabay

Cena kukuruza

Kukuruz je bio najtraženiji primarni poljoprivredni proizvod. Na strani potražnje najviše interesovanja su pokazali izvoznici i trgovci, dok interes domaćih prerađivača nije bio naglašen za kupovinom ove žitarice. Berzanski ugovori na paritetu FCA (fco-utovareno) su realizovani u cenovnom rasponu od 26,80 do 27,40 din/kg bez PDV-a, dok se kukuruzom na paritetu CPT (fco-isporučeno) trgovalo po ceni od 27,50 din/kg bez PDV-a. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage se trgovalo po ceni od 26,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena za proteklu nedelju je 26,89 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, kukuruz je pojeftinio za 0,42%.

Cena soje

Sojino zrno, nakon dužeg vremenskog perioda beleži odsustvo iz trgovanja na Produktnoj berzi. Prvog dana ove nedelje, ponude su se kretale u cenovnom rasponu od 74,60 do 75,00 din/kg bez PDV-a. Međutim, usled pasivnosti na strani tražnje nije došlo do zaključenja kupoprodajnog ugovora. Sam kraj nedelje, donosi promene u vidu tražnje na cenovnom nivou od 74,70 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, dok se ponuda kretala na višem cenovnom nivou. Iako, nije zabeležen statistički podatak ponderisane cene, možemo konstatovati da ova uljarica ima stabilan cenovni nivo u odnosu na prethodni period.

Cena pšenice

Na tržištu pšenice i dalje bez bitnijih promena. Primetna je veća ponuda u odnosu na tražnju, usled smanjenog interesovanja izvoznika i domaćih prerađivača za kupovinom ove žitarice. Izvoznici na FOB-u već duži vremenski period ne mogu da se uklope u domaće cene, što jeste razlog odsustva tražnje. Dok, kupci iz zemalja regiona odlažu kupovine novih količina.

Ponude u zavisnosti od kvaliteta i klauzule “gratis lager“ su se kretale od 30,50 do 31,00 din/kg. Ovakva situacija na domaćem tržištu ukazuje mogući na pad cene. Terminska ponuda pšenice roda 2022. godine na cenovnom nivou od 28,00 din/kg, sa isporukom robe tokom jula, nije adekvatno odreagovala na tražnju. Za razliku od domaćeg, cene na ino tržištu su našle podršku u najavi povratka suvog i toplog vremena u Južnoj Americi. Cene pšenice su rasle u Čikagu, jer su trgovci jačali svoje pozicije pre produženog vikenda, jer je u ponedeljak u SAD praznik.

Cene uree

Cene đubriva su u padu. S jedne strane, ponuda UREE se povećava i samim tim dolazi do negativnog cenovnog trenda, dok s druge strane kod AN-a se beleži veća zainteresovanost za kupovinom. Sa agronomske strane, logično je da se tražnja za AN-om povećava usled približavanja prihrane pšenice ovom azotnom formulacijom.

Kretanje cena u Čikagu

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 3,45%, a kukuruz je poskupeo 1,31%.

Kineske kupovine će ostati određujući faktor za buduća cenovna kretanja. Ovonedeljni izvoz kukuruza iz SAD bio je iznad očekivanja trgovaca, na 1,46 miliona tona. Proizvodnja kukuruza se procenjuje na 111,5 miliona tona u Brazilu, dok je procena za Argentinu na 59 miliona tona.

Izvoz pšenice iz SAD dostigao je 435.188 tona ove nedelje. Međunarodni savet za žitarice ostavio je svoju procenu svetske proizvodnje pšenice u 2021/22 nepromenjenu, na 781 miliona tona. Cene pšenice su imale oštar rast krajem nedelje, usled pojačane aktivnosti pre produženog vikenda u SAD.


U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 1,13%, a sojina sačma je pojeftinila 1,06%

Cene soje su rasle, usled vremenskih prilika u Južnoj Americi, koje izazivaju strah od gubitka prinosa u nekim regionima. Procena proizvodnje u Brazilu se redovno snižava, sa mogućnošću proizvodnje manje od 130 miliona tona. Krajem nedelje, udruženje proizvođača u Brazilu procenilo je proizvodnju soje na 125,8 miliona tona. Prerađivačka aktivnost soje je u padu, prema Nopi, ali ostaje na visokom nivou u odnosu na prethodne godine.

Kretanje cena u Parizu

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 1,34%, a kukuruz je pojeftinio 0,40%.


Cene žitarica su krajem nedelje snižene, zbog smanjene konkurentnosti francuske robe u odnosu na crnomorsku.

FranceAgriMer snizio je svoju procenu francuskog izvoza pšenice izvan EU na 8,9 miliona tona, sa prošlomesečnih 9,0 miliona tona. Povećana je procena izvoza unutar zemalja EU sa prošlomesečnih 7,7 na 7,8 miliona tona.


Ministarstvo poljoprivrede Francuske je snizilo svoju procenu površina pod ozimom pšenicom na 4,75 miliona hektara, što je pad od 4,3%. Sadašnje stanje useva je zadovoljavajuće, uz blage temperature.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica