Visoke cene kukuruza i soje | Vesti sa Produktne berze

Visoke cene kukuruza i soje | Vesti sa Produktne berze

Prve nedelje februara, zabeležen je rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza i soje, dok je pšenica imala negativan cenovni trend. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 9.049 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 306.750.000 dinara.

Cene kukuruza

Početkom nedelje, usled povećanje tražnje izvoznika i domaćih prerađivača, kukuruz je zabeležio uzlazni trendu odnosu na prethodnu nedelju. Osim na domaćem, ovakav cenovni trend je bio primetan na evropskom i američkom tržištu, usled nepovoljnih vremenskih prilika u Argentini i Brazilu. Berzanski ugovori na paritetu FCA (fco-utovareno) su zaključeni u cenovnom rasponu od 27,00 do 27,50 din/kg bez PDV-a, dok se na paritetu CPT (fco-isporučeno) trgovalo po ceni od 27,80 din/kg bez PDV-a. Najveće interesovanje je bilo za kupovinom ove žitarice sa isporukom robe februar/mart. Sredinom nedelje, negativan cenovni trend na međunarodnom tržištu, bio je u potpunosti korelativan sa dešavanjima i kod nas. Stekao se utisak, da je ponuda bila povećana u odnosu na tražnju. Na samom kraju nedelje, kukuruz sa klauzulom „gratis lager mart“ je zaključen na cenovnom nivou od 27,00 din/kg bez PDV-a, što ukazuje na pad cene. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 27,18 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast 0,68%.

Cene soje

Na tržištu soje, za razliku od kraja prethodne nedelje gde je zabeležena manja zainteresovanost kupaca, tokom protekle nedelje je primetna intenzivnija tražnja za kupovinom ove uljarice. Kupoprodajni ugovori sa preuzimanjem robe tokom februara, zaključeni su u cenovnom opsegu od 74,50 do 75,00 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom uzlaznog trenda. Na strani tražnje, veću zainteresovanost su pokazali domaći prerađivači i trgovci. Ponderisana cena je iznosila 74,72 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, soja je poskupela za 0,35%. Cene soje su nastavile sa rastom i na američkom tržištu, dostižući sedmomesečni maksimum u Čikagu, zbog nastavka međunarodne tražnje, ali takođe i zbog snižavanja proizvodnje u Brazilu u poređenju sa procenom USDA izveštaja prošlog meseca.

Cena pšenice

Za razliku od tržišta kukuruza i soje, tržište pšenice je dosta mirnije. Kvalitetnija pšenica za promptnu isporuku, sa minimum 12% proteina, prometovana je na cenovnom nivou od 31,40 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Za razliku od prethodne nedelje, cena je niža za 0,32%. Krajem nedelje, ponude u zavisnosti od parametara kvaliteta i brzine preuzimanja, kretale su se od 30,50 do 32,00 din/kg bez PDV-a. Međutim krajem nedelje, do realizacije berzanskog ugovora nije došlo, usled izostanka tražnje za ovom žitaricom. Negativan trend, zabeležen je i u Čikagu, jer je vremenska prognoza sugerisala kišu u oblastima ozime pšenice.

Berza u Čikagu

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 3,10%, a kukuruz je pojeftinila 1,37%.

Cene kukuruza tokom nedelje su slabile. Procene kineskog uvoza kukuruza biće ključne za dalje kretanje cene ove robe. Za sada se procene kreću od 22 do 28 miliona tona. Kukuruz je tokom nedelje imao koristi od visokih cena soje, zbog predstojeće setve u SAD-u. Očekuje se da cene kukuruza ostanu visoke, jer bi se u suprotnom američki farmeri mogli prebaciti sa kukuruza na profitabilnu soju, pogotovo jer cene đubriva rastu.

Cena pšenice u Čikagu je imala silazni trend tokom ove nedelje usled najave kiše na jugu SAD-a, što će delimično ublažiti nedostatak vode. Nedeljni izvoz pšenice iz SAD je bio razočaravajući, samo 57.500 tona.

U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 6,63%, a sojina sačma je poskupela 8,01%.


Cene soje u Čikagu nastavljaju da rastu i dostigle su sedmomesečni maksimum. Cena je podržana nedostatkom vode u južnom Brazilu i većem delu Argentine, ali na pozitivan trend uticaj je imala i povećana međunarodna tražnja. Proizvodnja u Brazilu bi mogla pasti ispod 130 miliona tona, u odnosu na procenjenih 139 miliona tona u poslednjem izveštaju USDA.

Berza u Parizu

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 8,49%, a kukuruz je poskupeo 1,17%.

Cene žitarica su početkom nedelje slabile, zbog usporavanja izvoznih aktivnosti i zato što su rizici od vremenskih prilika za sada dobro prognozirani. Rast evra prema dolaru utiče na evropsku izvoznu konkurenciju. Primetne su velike cenovne oscilacije na Evronekstu. Krajem nedelje cene su imale silazni trend.


Na nivou EU, izvoz pšenice do 30. januara je dostigao 16,64 miliona tona, što je za 1 milion tona više nego prethodne nedelje. Francuski izvoz van EU je na 4,88 miliona tona, a ukupan cilj ove sezone je 9 miliona tona. Uvoz kukuruza u EU je 3,91 miliona tona, što je manje od 4,65 miliona tona prethodne sezone

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica