Vesti sa Produktne berze za period 6-10.11.2017.

Vesti sa Produktne berze za period 6-10.11.2017.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 550 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 10.414.500,00 dinara. U odnosu na prethodnu sedmicu količinski obim prometa je manji za 59,26%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 61,50%.

Na organizovanom robnoberzanskom tržištu nastavljaju se negativni cenovni trendovi drugu nedelju za redom. Na Novosadskoj Produktnoj berzi pad cena je praćen značajnim smanjenjem količina prometovane robe. Svetske cene su i ovog puta značajno uticale na domaće tržište koje je rezultiralo nemogućnošću izvoza domaće robe. Nekonkurentne domaće cene rezultirale su i uvozom soje iz okolnih zemalja.

Cena kukuruza drugu nedelju za redom nastavlja da pada. Niže cene na svetskim tržištima i nepovoljni kursevi rezultirali su nekonkurentnošću naše robe na stranim tržištima, što je prouzrokovalo pad tražnje za domaćom robom, a samim tim i pad cena. Ponderisana cena žutog zrna iznosila je 17,37 dinara po kilogramu bez PDV-a dnosno 19,10 din/kg sa PDV-om, što predstavlja cenovni pad od 0,19% u odnosu na prethodnu nedelju.

Pšenica ove nedelje beleži odsustvo trgovanja sa robnoberzanskog tržišta. Ponude pšenice koje su se našle na tržištu nisu pronalazile svoje kupce po prošlonedeljnim cenama.

Kao i pšenica, soja zrno ove nedelje beleži odsustvo trgovanja na Novosadskoj produktnoj berzi. Ponude soje zrna po cenama od 50,00 din/kg bez PDV-a nisu pronalazile svoje kupce. Visoke cene soje rezultirale su uvozom soje zrna iz okolnih zemalja što će oboriti cenu na domaćem tržištu.

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela 0,70%, a kukuruz je pojeftinio 2,57%, soja je pojeftinila 1,40%, a sojina sačma je pojeftinila 1,76%.

U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila 1,69%, a kukuruz (januarski fjučers) je poskupeo 0,64%.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica