Veća tražnja uljarica i žitarica tokom nedelje: Vesti sa produktne berze

U poređenju sa prethodnih sedam dana na tržištu žitarica dogodilo se nekoliko značajnih promena. Na cenovne trendove u proteklom periodu uticao je veći obim tražnje uljarica i žitarica. Zbog toga su ponovo zabeležene rekordne cene gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Kada govorimo o ukupnom prometu robe, na kraju ove nedelje iznosi 5.555 tona. Na tržištu soje slaba ponuda dovela je do visokih oscilacija na dnevnom nivou. Od početka žetve cena ove uljarice je otpočela konstantnim rastom, što je dovelo do rekordno visokih cena. Berzanski ugovori su zaključivani od 76,00 din/kg početkom nedelje, da bi krajem nedelje dostigla cenu od 80,00 din/kg bez PDV-a (od 83,60 do 88,00 din/kg sa PDV-om), što je najviša postignuta cena sojinog zrna ikada zabeležena.

Za razliku od prethodnog perioda kada je kukuruz bio slabo tražen na domaćem tržištu, ova nedelja donosi promene u vidu izražene tražnje i rasta cena. Ova žitarica u osnovi prati trendove svetskih cena, pa je na uzlazni trend cene kukuruza uticala izvozna tražnja.

Tržište pšenice je bilo aktivnije u odnosu na prethodni period. Berzanski ugovori su zaključeni u veoma uskom cenovnom rasponu od 21,50 do 21,60 din/kg bez PDV-a (od 23,65 do 23,76 din/kg sa PDV-om), što je rast za 0,67%. U odnosu na prethodnu nedelju ova žitarica se zadržala gotovo na istom cenovnom nivou. Terminska tražnja novog roda je bila na nivou cena od 19,50 din/kg bez PDV-a (21,45 sa PDV-om).

Kada je reč o cenovnim trendovima suncokreta, terminski ugovor za suncokret roda 2021. godine u količini od 1.000 tona je realizovan po jedinstvenoj ceni od 415 €/t.

Izvor: Novosadska produktna berza

Komentari